Logo de Lluís Companys, president de Catalunya

Lluís Companys, president de Catalunya. Biografia humana i política és l’adaptació digital de l’obra en dos volums que Enciclopèdia Catalana va publicar el 2006 sota la direcció de Josep Maria Solé i Sabaté.

L’execució del president de la Generalitat Lluís Companys el 15 d’octubre de 1940 a la muntanya de Montjuïc de Barcelona a mans d’un escamot de l’Exèrcit franquista, marca un abans i un després en la història contemporània de Catalunya. La mort el convertí en un símbol de la lluita contra un règim dictatorial que pretenia dur a terme un genocidi cultural i nacional a Catalunya.

Avui, encara continua essent una figura que atrau estudiosos i historiadors. Hi ha un fet incontestable arreu del país i a molts llocs del món: el president de Catalunya Lluís Companys dóna nom a carrers, places, edificis i tota mena d’instal·lacions. És la denúncia de la barbàrie i, alhora, l’homenatge a un home i a un país.

La seva mort, i el ressò que va tenir, va trencar forçats silencis, va afluixar ferris controls i obligades censures. L’eco de la ignomínia assassina va ser molt superior a la voluntat dictatorial dels seus botxins de silenciar l’home i el país. Immediatament després de ser afusellat, hom va dir que la seva figura s’aniria engrandint amb el temps. I ha estat així.