Sant Salvador de Godall

El poble de Godall, a 168 m d’altitud, se situa en una fondalada solcada pel barranc de la Caldera i als vessants propers. El lloc, esmentat amb la grafia Codair l’any 1097, fou conquerit als musulmans poc després del 1148. Consta que l’any 1153 el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV donà la “villa que apellatur Goda!” amb tots els seus termes a Guillem de Copons, que havia estat anomenat batlle de Tortosa arran de la conquesta. Mig segle després, la senyoria del lloc de Godall era compartida pels néts de Guillem de Copons, juntament amb altres cavallers, Ramon de Centelles i Pere Godall, els quals l’any 1228 celebraren una concòrdia de partició del lloc i terme de Godall.

Es pot suposar que poc després que el comte barceloní donés l’indret de Godall a Guillem de Copons i s’iniciés la repoblació del lloc, es bastí l’església parroquial, la qual apareix esmentada a la darreria del segle XIII. Així, el “capellanus de Goday” és mencionat el 1279 i el 1280 en les relacions de parròquies i esglésies que contribuïren a la dècima papal recaptada a la diòcesi de Tortosa en aquells anys.

L’actual parròquia de Sant Salvador de Godall és un edifici molt auster, d’estil gòtic tardà, el qual substituí el primitiu temple romànic de la població. (MLIR)

A l’antic fossar del poble de Godall, coronant la tanca, hi ha un conjunt d’onze esteles funeràries discoïdals, col·locades entre elles a una distància regular. En general, es tracta d’esteles que conserven el disc, decorat a l’anvers amb una simple motllura incisa que ressegueix el perímetre, dins la qual hi ha inscrita una creu grega; el peduncle d’aquestes peces és de tipus trapezoidal. Hom creu que aquest conjunt d’esteles prové del primitiu fossar de la població, que era situat a la plaça que hi ha davant l’església parroquial de Sant Salvador, i que foren traslladades a l’emplaçament que ocupen ara quan es construí el 1832 un altre cementiri vora la carretera, fora del nucli urbà. Aquest fossar fou clausurat a l’inici del segle XX i se’n bastí un de nou a l’altre costat de la carretera. (MVP)