La Pietat de la Roca o Santa Maria de la Roca o Mare de Déu de Pelancar (Vilallonga de Ter)

Situació

Façana de l’església de la Pietat de la Roca.

F. Tur

L’esglesiola es troba al capdamunt de l’escarpada roca que dona nom a l’agregat de la Roca. La Pietat, també dita a voltes la Mare de Déu de Pelancà, és al punt més alt d’un agrupament de cases esglaonades dalt la serralada de Sant Bernabé. És a 2 km al sud-est del cap del municipi de Vilallonga de Ter, a l’aiguabarreig de la riera d’Abella amb el riu Ter.

Mapa: 256M781. Situació: 31TDG452859. (NPP)

Història

La capella castellera de la Pietat de la Roca, és situada al costat de l’antiga fortalesa de Pelancà (o de la Roca de Pelancà) que pertangué als Milany (1244), als So (segles XIV-XVII) i als Descatllar (des del 1621), que ja havien tingut abans drets senyorials. EI “castrum de Pellencha” és esmentat per primer cop l’any 1061, en un document entre el comte Ramon Guifré de Cerdanya i el vescomte Bernat. (APF)

Església

Es tracta d’una construcció petita; de fet, més que parlar d’església cal que ens referim a la capella. Aquesta és immersa dins els murs del castell, en part. La nau és orientada seguint l’eix nord-sud. Té la planta rectangular i és coberta amb volta de canó. Realment no té cap més pretensió que la d’ésser exclusivament una capella. La façana, on hi ha la porta d’entrada, és una construcció posterior, almenys el tipus de pedra i la seva disposició són diferents a la resta de la capella. El parament és de carreus tallats finament. Al cim de la porta hi ha una finestreta i, al nivell més superior, un petit campanar de paret.

Planta, a escala 1:200, de l’església.

M. Anglada

El mur de tramuntana ha estat construït damunt la roca. El de ponent aprofita la paret del castell, i a l’altre costat la capella es comunica amb una rectoria molt posterior. De fet, tota l’agrupació de cases té algun element de la seva estructura que ha format part del castell.

Els anys 1955-1956 fou restaurada i arranjada; hom tragué el guix i aparegué la pedra vista. (NPP)