Necròpoli de les Coves (Vilanova de la Barca)

Situació

Sepultura de la qual només es conserva el costat occidental, en trencar-se el bloc de gres on era excavada.

ECSA-J.I. Rodríguez

Aquesta necròpoli es troba a la partida de les Coves, al vessant oriental d’un petit turó, al sud-est del poble de Vilanova de la Barca.

Mapa: 32-14 (359). Situació: 31TCG114165.

Per a arribar-hi, cal agafar des de Vilanova de la Barca un camí que surt en direcció sud; un cop s’ha travessat el Riu Corb, aquest camí té una bifurcació a la dreta que cal seguir. Després d’haver fet 1 km aproximadament, s’arriba a una nova bifurcació, i cal agafar també el camí de mà dreta; aquest camí passa pel mig del jaciment i deixa al costat dret un bloc de gres totalment aïllat, on hi ha les tombes.

Necròpoli

La roca on hi ha excavades les tombes té uns 2 m d’alçada i una superfície al capdamunt d’uns 4 m2. S’hi conserva la meitat occidental d’una tomba de tipus “banyera” o d’extrems arrodonits, que té 50 cm d’amplada i una fondària màxima de 26 cm. La seva llargada original devia ser de prop de 2 m, i té una orientació est-oest. Uns 20 cm al sud hi ha una cadolla de 10 cm de diàmetre. En el tall meridional de la roca s’aprecia el costat esquerre d’una segona tomba del mateix tipus completament paral·lela a la principal.

A l’indret es localitza, en una zona erma que hi ha a l’esquerra del camí, material ceràmic. Es pot recollir molts fragments de terrissa datable als primers segles de la romanització, si bé l’ocupació del lloc devia arribar fins a l’època medieval. De fet, aquestes tombes, com, per exemple, les de la necròpoli del tossal de les Forques de la Sentiu de Sió, s’han de datar a l’alta edat mitjana.

Bibliografia

  • Bolòs-Pagès, 1982, pàgs. 59-103.