Sant Julian de las Albas (Felhuns)

Situació

Petit edifici romànic de planta rectangular sense santuari diferenciat, amb la porta a migdia, mirant al mas de Las Albas.

J. A. Adell

Extrem de llevant de l’església, amb l’absis carrat, on es mostra l’irregular aparell rústec que forma el seu parament, únicament amb carreus ben tallats a les cantonades.

ECSA - A. Roura

Aquesta església es troba al costat de la masia de Las Albas, a la riba esquerra de la Matassa, prop de la confluència amb l’Adasig.

Mapa: IGN-2348. Situació: Lat. 42° 45′17″ N - Long. 2° 29′47″ E.

La masia de Las Albas és al costat de la carretera D-619, poc abans del trencall que porta a Felhuns venint d’Ancinhan. (CPO)

Història

Malauradament no es coneix fins ara cap menció d’aquesta església d’època romànica. Cal esperar fins al 1366, en què Francesc Perona, natural de Millars, rector de l’església de Las Albas, va designar un procurador perquè prengués possessió de la seva rectoria. En l’actualitat l’església és desafectada. (PP)

Església

És un edifici d’una sola nau, coberta amb una volta de canó de perfil apuntat, sense santuari diferenciat i orientada de llevant a ponent. La porta, amb un arc de mig punt, s’obre a la façana sud, on també hi ha una finestra de doble esqueixada. En les façanes de llevant i ponent, respectivament, s’obren sengles finestres d’una sola esqueixada.

Els paraments presenten un aparell de carreuó alternat amb reble, molt rústec i irregular, que presenta carreus més ben tallats, però irregulars, a les cantonades.

En el seu conjunt es tracta d’una obra rústega, sense plantejaments estètics o arquitectònics, datable a partir del segle XIII. (PP-JAA)

Bibliografia

  • Cazes, 1990, pàg. 113