Resultats de la cerca
Es mostren 46 resultats
Primeres mesures pràctiques per a conservar els aliments
La primera mesura pràctica per tal de conservar els aliments en bon estat en el moment d’ésser consumits és, com ja ha estat suggerit, comprar-los en ordre invers a la rapidesa amb què s’alteren És a dir, començar per les conserves i aliments envasats en general continuar successivament pels cereals i derivats, verdures i hortalisses, fruites, carns, ous, embotits i formatges, lactis frescos i peix i acabar amb els congelats Cada tipus d’aliment cal que estigui embolicat de manera que resti aïllat dels altres D’aquesta manera s’evita que uns aliments s’impregnin amb les olors d’…
Refrigeració dels aliments
La majoria dels aliments frescos s’han de conservar a temperatures que oscillen entre 2 i 7°C, ja que dins d’aquest interval els processos metabòlics dels teixits i la reproducció dels microorganismes es produeixen tan lentament que, fins a un cert temps, els productes no s’alteren Precisament, els frigorífics o neveres casolanes permeten de conservar els aliments dins d’aquest interval de temperatures La temperatura interna dels frigorífics no és homogènia Les zones més properes al congelador són les més fredes i, en general, la temperatura oscilla entre 2 i 4°C En canvi, les zones més…
La farmaciola de primers auxilis
Hom considera que es poden prestar uns primers auxilis eficaços sense disposar de cap instrumental ni material sanitari Tanmateix, és convenient que en el propi domicili i en els llocs públics on es puguin presentar urgències mèdiques es disposi d’una farmaciola amb el material que pugui ésser d’utilitat per a facilitar o completar els primers auxilis La farmaciola de primers auxilis ha de contenir només els elements que puguin ésser utilitzats per qualsevol persona sense formació sanitària específica Bàsicament, el seu contingut pot ésser Gases estèrils, preferentment de mida 20 x 20 i en…
Conservació dels aliments cuinats
Els aliments cuinats constitueixen un excellent brou de cultiu per als microorganismes Per això, si no es consumeixen immediatament, cal prendre algunes precaucions perquè no es contaminin Els microorganismes se solen reproduir si es troben en un medi amb temperatura inferior als 65°C i superior als 4°C Per aquesta raó, l’interval entre aquestes dues temperatures s’anomena zona perillosa Dins d’aquest interval de temperatures, la reproducció dels microorganismes pot, doncs, ésser tan ràpida que en una hora llur nombre es multipliqui diverses vegades, en dues hores uns centenars de vegades i…
El que cal saber sobre els controls de salut a la infància
Convé portar regularment l’infant al pediatre, perquè li faci els exàmens necessaris per a detectar precoçment qualsevol trastorn que pugui haver-hi, indiqui als pares les cures i aliments que ha de rebre en cada etapa, prescrigui les mesures preventives específiques i resolgui els dubtes que els pares tinguin sobre la salut del nen Els pares han de conservar el carnet de salut que se’ls lliura a la clínica, perquè en aquest document s’hi fan constar les dades sobre l’estat de l’infant en el moment de néixer, les incidències que poden haver-li succeït durant els primers dies de…
Neurinoma de l’acústic
Patologia humana
El neurinoma de l’acústic és un tumor benigne del nervi acústic, en general localitzat en el trajecte que segueix pel conducte auditiu intern És una afecció relativament poc freqüent Bé que es tracta d’un tumor benigne, l’evolució que presenta pot ésser perillosa pel fet que creix cap a l’interior del crani i així pot afectar el sistema nerviós central Els símptomes es manifesten de manera insidiosa i l’evolució sol ésser lenta De vegades passen anys fins que el neurinoma és detectat En són símptomes precoços la sordesa de percepció, unilateral i progressiva, com també els acúfens La sordesa…
Conservació i descongelació dels congelats
Els congelats es poden conservar durant uns quants mesos a temperatures iguals o inferiors a -18°C, circumstància que només és possible si es disposa d’un congelador de tres o més estrelles i sempre que aquests aliments es mantinguin dins del congelador Si, per contra, els congelats es guarden dins del congelador d’una nevera que té menys de tres estrelles, cal consumir-los abans que no passin 3 dies d’haver-los comprat i si es guarden en el frigorífic, però no dins del congelador, abans que no passin 24 hores El temps de conservació dels congelats dins del congelador d’aparells…
Congelació d’aliments frescos i cuinats
Els aliments frescos o prèviament cuinats poden congelar-se per mitjà de mètodes casolans i així conservar-se durant uns quants mesos, sempre que hom disposi d’una nevera de 4 estrelles, ja que per a procedir a la congelació d’aliments cal sotmetre’ls a temperatures inferiors a -30°C, és a dir, 30 graus sota zero Aquesta temperatura s’aconsegueix quan l’aparell funciona fort quan ja ha estat feta la congelació, l’aparell pot funcionar normal, és a dir, a -18°C, que és la temperatura de conservació Abans de procedir a la congelació dels aliments és convenient de separar-los en…
Compra dels congelats
Són anomenats congelats els aliments de qualsevol tipus que han estat sotmesos a l’acció del fred fins que tota llur massa sobrepassa el punt de congelació i que, mantinguts a temperatures baixes, es conserven en perfecte estat durant períodes prolongats de temps i guarden pràcticament tot llur valor nutritiu Atès que, sotmès a temperatures inferiors als 30°C sota zero, el líquid contingut tant en l’interior com en l’exterior de les cèllules es transforma en cristalls de gel, la major part dels gèrmens que pugui contenir l’aliment són destruïts i la resta inactivats, mentre que s…
Manteniment dels estris emprats en la lactància artificial
Els estris emprats en la lactància artificial han de mantenir-se en bones condicions per tal que no es contaminin i transmetin una infecció a l’infant Quan el nen ja s’ha acabat el biberó cal aclarir amb aigua el recipient per tal que no hi quedin adherides restes de llet que després seria difícil de treure Per a netejar bé l’interior de l’envàs convé d’emprar una escombreta especial que només s’ha d’emprar per a això Quan ja estan ben nets, els biberons i les tetines s’han d’esterilitzar per a eliminar els microorganismes que podrien haver-los contaminat Hi ha diversos mètodes eficaços El…