La primera mesura pràctica per tal de conservar els aliments en bon estat en el moment d’ésser consumits és, com ja ha estat suggerit, comprar-los en ordre invers a la rapidesa amb què s’alteren. És a dir, començar per les conserves i aliments envasats en general; continuar successivament pels cereals i derivats, verdures i hortalisses, fruites, carns, ous, embotits i formatges, lactis frescos i peix; i acabar amb els congelats.
Cada tipus d’aliment cal que estigui embolicat de manera que resti aïllat dels altres. D’aquesta manera s’evita que uns aliments s’impregnin amb les olors d’altres i, al mateix temps, que eventualment es contaminin entre ells. Igualment, quan es guarden els aliments per a transportar-los al domicili, és convenient que els més sòlids se situïn més profundament en les bosses, cabassos o carros i que es reservin els llocs més superficials per als més tous o fràgils, amb el fi de preservar-ne la indemnitat. Per la mateixa raó, no convé de transportar les fruites i les verdures fresques, tendres o toves en bosses de xarxa. Cal que els congelats siguin transportats en una bossa independent per tal d’evitar que perdin el fred per contacte amb altres aliments; com ja hem esmentat, el més indicat és que els congelats s’introdueixin en bosses especials aïllants, idònies per a aquesta finalitat.
Un cop al domicili, cal disposar els aliments tan ràpidament com sigui possible en els llocs adients per a llur conservació. Com a norma general, convé que es guardin en els seus llocs respectius en ordre invers al que s’han comprat. Així, cal començar pels congelats i deixar per al final els aliments envasats i les conserves.