Congelació d’aliments frescos i cuinats

Els aliments frescos o prèviament cuinats poden congelar-se per mitjà de mètodes casolans i així conservar-se durant uns quants mesos, sempre que hom disposi d’una nevera de 4 estrelles, ja que per a procedir a la congelació d’aliments cal sotmetre’ls a temperatures inferiors a -30°C, és a dir, 30 graus sota zero. Aquesta temperatura s’aconsegueix quan l’aparell funciona fort; quan ja ha estat feta la congelació, l’aparell pot funcionar normal, és a dir, a -18°C, que és la temperatura de conservació.

Abans de procedir a la congelació dels aliments és convenient de separar-los en unitats petites, equivalents a 1 ració alimentària o a unes quantes i d’embolicar-los en paper metàl·lic o en plates d’acondiciament. Els avantatges que s’aconsegueixen portant a la pràctica aquestes recomanacions són les mateixes que s’obtenen quan es conserven els aliments prèviament congelats. Així, es previndrà la impregnació d’olors, els processos de congelació i descongelació s’esdevindran més ràpidament i s’evitarà el rebuig d’aliments. Això no obstant, la ràpida congelació d’aliments frescos o cuinats té un avantatge extra, ja que com menys temps s’inverteixi en el procés de congelació més petit serà el risc que els aliments perdin llurs qualitats nutritives i organolèptiques, és a dir, en definitiva, n’estarà més garantida la conservació. Precisament per aquesta raó, alguns dels frigorífics que es fabriquen actualment tenen una cambra específica, destinada a la congelació d’aliments, la temperatura de la qual és notablement inferior a la de la resta del congelador.