Els congelats es poden conservar durant uns quants mesos a temperatures iguals o inferiors a -18°C, circumstància que només és possible si es disposa d’un congelador de tres o més estrelles i sempre que aquests aliments es mantinguin dins del congelador. Si, per contra, els congelats es guarden dins del congelador d’una nevera que té menys de tres estrelles, cal consumir-los abans que no passin 3 dies d’haver-los comprat; i si es guarden en el frigorífic, però no dins del congelador, abans que no passin 24 hores.
El temps de conservació dels congelats dins del congelador d’aparells que tenen tres o més estrelles és variable. Així, per exemple, el peix blau, uns 6-12 mesos; les verdures, de 12 a 18 mesos; la carn de boví, fins a uns 12 mesos. Si es tracta d’un aliment envasat congelat, el temps de màxima conservació ha de figurar en l’etiquetatge.
Per tal que la conservació dels congelats sigui òptima, a més d’introduir-los en el congelador com més aviat millor, és convenient de separar-los prèviament en unitats petites i d’embolicar-los en paper metàl·lic, de manera que es refredin més ràpidament. D’aquesta manera, el procés de descongelació també es farà més ràpidament.
La duració i els procediments emprats per a la descongelació varien segons el tipus d’aliment de què es tracti. En els productes congelats industrials és convenient de seguir al peu de la lletra les instruccions pertinents. La carn i el peix s’han de descongelar lentament. La manera més indicada és que el dia abans de consumir-los es traspassin del congelador al frigorífic. Tanmateix, si no es disposa de tant de temps, poden cuinar-se directament, sempre que no siguin sotmesos a l’acció directa del foc; així, per exemple, es poden bullir o cuinar al forn, però no es poden fer a la planxa o escalivar. Les verdures i els precuinats no cal que siguin sotmesos al procés de descongelació, de manera que es poden utilitzar en el moment que hom desitgi.
Els forns de microones són molt útils per a una descongelació ràpida i adequada dels congelats, ja que permeten que l’escalfor es distribueixi de manera homogènia dins dels aliments sense que s’alterin substancialment llurs teixits.
Una recomanació molt important que sempre cal tenir en compte és que els aliments congelats que han estat descongelats no s’han de congelar un altre cop. Això és degut a què, si bé en el moment de la congelació molts dels gèrmens que pot contenir l’aliment són destruïts, alguns microorganismes poden conservar llur vitalitat i, tot i mantenir-se inactius mentre el producte es manté congelat, s’activen quan l’aliment es descongela. Si després de la descongelació el producte és consumit, aquest fet no té rellevància. Però, si després d’ésser descongelat i mantingut a temperatura ambient, l’aliment es torna a congelar, aquest fenomen pot ésser responsable que hi contingui un gran nombre de microorganismes o fins i tot de toxines fabricades per ells, per la qual cosa l’aliment ja no serà apte per al consum. D’altra banda, els processos ràpids i successius de refredament i d’escalfament, de la mateixa manera que s’esdevé amb les roques del desert, ocasionen la ruptura dels teixits orgànics i això altera el valor nutritiu i les característiques organolèptiques dels aliments. En definitiva, els aliments congelats s’han de consumir un cop que han estat descongelats o, en cas contrari, han d’ésser refusats. En aquest sentit, i per tal d’aprofitar-los millor, convé que abans d’introduir-los en el congelador se separin en unitats equivalents a les racions alimentàries, de manera que es vagin descongelant segons les necessitats quotidianes.