Santa Coloma del Castellvell (Olius)

Situació

Una vista de l’església des del costat de tramuntana.

L. Prat

L’esglesiola de Santa Coloma es troba en una gran esplanada envoltada de camps conreats, prop de la masia de Coloma, al costat de migjorn del turó del Castellvell. Sota seu passa el barranc de Ribalta.

Mapa: 330M781. Situació: 31TCG753498.

Seguint la carretera de Solsona a Sant Climenç, una vegada recorreguts uns 2,300 km, a mà esquerra, s’inicia una pista senyalitzada, a Santa Coloma, que amb uns 700 m deixa al mas d’aquest mateix nom. A pocs metres, enmig de camps hi ha l’esglesiola, de propietat particular, on encara se celebra culte esporàdicament. Les claus són guardades al mas esmentat.

Església

Aquesta església, de la qual no hem pogut trobar cap dada que hi faci referència, és un edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis, el qual supera el semicercle, cobert amb volta apuntada.

L’absis és més estret que la nau i s’hi obre directament, sense arc preabsidal.

El paviment ha estat fet amb grans blocs de pedra.

El mur de migjorn de l’absis té excavat un forat propi per a les canadelles, en forma d’arc de mig punt, lleugerament rebaixat, treballat en la cara inferior d’una peça monolítica.

El parament ha estat fet amb grans carreus, ben tallats i polits, els quals segueixen unes filades molt uniformes i regulars, pròpies de les construccions del segle XII. Les filades inferiors del mur de migjorn són de carreus de mida superior a la resta de la construcció i més toses. L’angle del mur sud-oriental ha estat reforçat per grans carreus.

La coberta de la nau ha estat feta a dos vessants, mentre que la de l’absis, també de teula, és cònica.

Al mur de migjorn hi ha oberta una porta d’arc de mig punt amb grans dovelles. Les dues dovelles-clau i les dues contraclau han estat escapçades a la seva part superior a causa d’alguna reforma posterior. Els seus muntants són tres blocs de proporcions desiguals.

L’absis té una finestra de doble esqueixada, amb un arc de mig punt, treballat a la cara inferior d’un paral·lelepípede. Al mur frontal hi ha una altra finestra, posterior, d’una esqueixada, de forma rectangular i lleugerament esbiaixada atípicament. Damunt el frontis s’aixeca un campanar d’espadanya, d’un ull, d’arc de mig punt.