Castell de Sin (Campo)

Situació

Aspecte que oferia aquest castell en el moment de les excavacions l’any 1994, amb el basament de la torre al centre i les restes d’un habitatge en primer terme.

J. García

Les restes d’aquest castell són al capdamunt d’un promontori al nord-est de Campo, a quasi 900 m d’altitud, des d’on és possible controlar tota la vall de Bardaixí.

Mapa: 31-10 (212). Situació: 31TBG873996.

S’hi va des del poble de Campo, on surt un camí veïnal que porta a la falda del turó. Allí cal deixar el vehicle i pujar a peu en un recorregut d’uns 20 minuts.

Castell

Aquesta fortificació es troba en procés d’excavació, sota la direcció de qui signa aquestes ratlles. Els treballs començaren el 1994 finançats per l’ajuntament de Campo i ara es troben interromputs, bé que s’han excavat tres quartes parts del conjunt.

El castell és format per una torre de vigilància al voltant de la qual hi ha un recinte i una sèrie de dependències. Aquesta construcció reutilitzà altres restes, abandonades des de feia temps i que daten d’època romana. L’àmbit del castell és d’uns 320 m2. La torre és quadrada i fa 4 m de costat. El gruix dels murs és de 2 m i estan fets en opus quadratum. Es conserven en una alçada màxima de 2 m. Al voltant hi ha un recinte que presenta la planta d’un trapezi irregular. El costat meridional, el més llarg, fa uns 24 m; el costat de ponent té poc més de 8 m i 12 m el de llevant. Tanca el polígon al nord un mur de poc més de 18 m. La irregularitat de la planta del castell és condicionada pel terreny i la reutilització d’una estructura anterior a la torre.

A l’extrem occidental de l’interior del recinte hi ha una habitació de 8 m × 5 m, que sembla que era un habitatge, si ho jutgem per les restes de la llar de foc que s’hi han trobat. Aquesta habitació té una porta i una finestra situades en una paret interior que delimita la resta de l’estança. És possible que l’habitatge tingués altres obertures, però no es pot assegurar perquè els murs es conserven en una alçada d’1 m per terme mitjà. Al costat d’aquesta habitació s’ha descobert un forn de pedra que té forma de quart d’esfera.

A l’extrem oposat del recinte hi ha una altra habitació, que fa la impressió que havia estat un corral o un magatzem. S’aprecien les restes d’una petita finestra a la façana de llevant. Aquesta habitació fa uns 12 m × uns 4 m.

El castell ja devia ésser bastit al final del segle IX o al principi del X, moment en què degué ésser arrasat (potser per la ràtzia d’al-Tawīl de l’any 908). A les cotes més baixes del jaciment es detecta una capa de cendres que s’estén de manera uniforme per tot el castell. Degué ésser reconstruït posteriorment. Situem l’abandonament del castell al llarg dels segles XII i XIII.