Casa forta de la Torre dels Moros (Riudecols)

Situació

Restes d’aquest casal medieval situat al cim d’un turó al vessant oriental de la muntanya del Bres.

ECSA - J. Bolòs

Casa forta situada al cim d’un turó, al vessant oriental de la muntanya del Bres, davant del pla del Mas d’en Duran, solcat per la riera de Riudecols.

Mapa: 33-18(472). Situació: 31TCF314582.

A l’entrada de Riudecols, venint de Reus, a mà esquerra, surt una pista que segueix la llera del riu. Uns centenars de metres més enllà abandonarem el riu, anirem cap a la dreta, passarem pel costat d’una granja i seguirem per entremig d’uns camps d’oliveres i d’avellaners fins a arribar a un pontet encimentat. Cal fer uns metres més, enfilar-nos pels camps i pujar fins al cim del turó.

Casa

Casa forta amb una planta lleugerament trapezoidal. Té, a l’interior, una longitud —d’est a oest— d’uns 8,5 m. La longitud del mur est és de 4,2 m i la del mur oest de només 2,8 m. Les parets, a peu pla, tenen un gruix de 80 cm. L’alçada actual dels murs és d’uns 5 m. Els més ben conservats són el nord i el meridional. Aquesta petita fortificació tenia un nivell inferior, a peu pla, i un trespol, amb un pis al damunt. A les parets s’endevina on hi havia el trespol, que correspon allà on hi ha els forats per a les bigues i on hi ha un relleix d’uns 10 cm.

La porta de l’edifici devia ser a la part sud de la paret oriental, a peu pla; actualment manca tot el tros de mur que correspon a aquest sector. A les dues parets llargues hi ha diverses espitlleres, amb relació a la planta inferior i amb la planta superior. A la paret sud n’hi ha dues a baix (segurament les altres resten colgades sota la terra) i almenys 5 a dalt. A la paret nord, n’hi havia a baix (ara mig colgades) i encara en descobrim 7 més a dalt. També veiem alguna espitllera a la part que resta avui del mur oriental.

Les parets són fetes amb pedres granítiques sense treballar, col·locades en alguns llocs tot formant, poc o molt, filades; en altres llocs són posades d’una forma més irregular. Als angles exteriors hi ha uns carreus més ben treballats.

Per les seves característiques podem pensar que aquest edifici, construït al cim d’un turó i actualment ben abandonat, correspon a una casa forta, en principi, construïda ja en un moment tardà dins el marc cronològic que estudiem en aquesta obra. Malgrat les diferències que hi ha, la podem comparar amb altres cases fortes, com ara la de la Guinovarda, a la propera comarca de l’Alt Camp.