Sant Cristòl de Montrog o de Taisson (Montgalhard)

Situació

Les ruïnes de l’església de Sant Cristòl són situades a l’E, a 1,5 km en h’nia recta de Montgalhard, en un pendent a la riba esquerra del riu de Torgan.

Mapa: IGN-2447. Situació: Lat. 42°54′44″ N - Long. 2° 38′37″ E.

Es pot accedir a aquesta església, totalment abandonada, des de la carretera D-123, a l’altura de Montgalhard, on es poden veure les seves ruïnes a l’altra banda del riu de Torgan.

Història

Una de les primeres mencions documentals del topònim Taisson consta en la butlla que el papa Gelasi II expedí l’any 1119 en favor del monestir de Santa Maria de la Grassa; segons aquest document la villa de Taxo era una de les possessions de l’esmentada abadia. Posteriorment, una escriptura de l’any 1208 per la qual Rixovenda de Termes reconeixia les usurpacions de drets i béns fetes per la família Termes sobre el patrimoni de la Grassa torna a fer menció de la vila de Taisson i de l’església de Sant Cristòl, possessions que, segons aquest document, pertanyien a l’abadia de les Corberes.

Cal relacionar l’antic poble de Taisson amb l’església de Sant Cristòl, ja que és segur que aquest temple servia el culte a aquest petit nucli habitat, avui dia desaparegut, que era situat dins el terme del castell de Montrog. A l’inici del segle XV, l’església de Sant Cristòl era annexada a la de Santa Colomba de Montgalhard.

El vilatge de Taisson devia abandonar-se totalment o parcialment quan es construí el castell de Montgalhard i el poble que s’originà al seu redós.

Església

L’església romànica de Sant Cristòl, avui dia en ruïnes i mig amagada per la vegetació, era un edifici d’una sola nau capçada a llevant per un absis semicircular. La nau, que manté algunes filades dels seus murs, feia uns 10 m de llarg. L’església no conserva elements de les seves obertures.

Bibliografia

  • Gallia christiana, 1739, vol. VI, col. 434
  • Cabaussel, 1951, núm. 52, pàgs. 25-27