Museu d’Arqueologia de Catalunya

MAC (sigla)

Sala Phónike, dels homes vermells, del Museu d'Arqueologia de Catalunya

© Museu d'Arqueologia de Catalunya

Institució creada el 1990, amb la qual hom uneix en una sola entitat el Museu Arqueològic de Barcelona, Museu Arqueològic de Sant Pere de Galligants, de Girona, els museus d’Empúries, Ullastret i Olèrdola amb els seus corresponents jaciments arqueològics, i el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya.

De caràcter administratiu i autònom, també articula els equipamentsvinculats a la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya (Arqueoxarxa), la Ruta dels Ibers i la Ruta de l’Art Rupestre, així com el Centre Iberia Graeca. Tutela científicament els jaciments del castell de Palamós, del Coll del Moro, del Molí d’Espígol, el, delCastellet de Banyoles, el, de Guissona i de la Roca dels Moros.

Amb la culminació, l’any 1996, del procés de transferència de la Diputació de Barcelona a la Generalitat de Catalunya del Museu Arqueològic de Catalunya i dels museus d'Ullastret i Olèrdola, hom féu realitat la integració d’aquests centres en el museu d’àmbit nacional previst per la llei de museus de 1990. El mateix any rebé del departament de cultura de la Generalitat de Catalunya el traspàs del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya. Els darrers anys s’han succeït diversos directors al capdavant del museu. Francesc Tarrats (1997-99) fou substituït per Josep Maria Carreté (1999-2000), i posteriorment ocuparen el càrrec Miquel Molist (2000-04), Xavier Aquilué (2004-05), Núria Rafel (2005-07), Pere Izquierdo (2007-08), Xavier Llovera (2008-14) i, des del 2014, Josep Manuel Rueda Torres.

El 2010 la seu principal del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona renovà el discurs museogràfic i obrí onze noves sales, set de la prehistòria i quatre del període dedicat a l’expansió de fenicis i grecs a la Mediterrània, amb una presentació més dinàmica i entenedora. L’actuació coincidí amb el 75è aniversari de la inauguració del museu i els 15 anys del seu traspàs a la Generalitat de Catalunya. L’any 2013 fou adscrit a l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural.