Castell de Santa Colomba de Ròcafòrt

Situació

Un aspecte de les escasses restes d’aquest castell.

ECSA - J. Bolòs

Les restes del castell són situades sobre un serrat, a la part alta del poble, a la riba dreta de l’Aigueta. Hem de relacionar aquesta fortificació amb un lloc de poblament i potser també amb un lloc de pas.

Mapa: IGN-2248. Situació: Lat. 42° 45′00″ N - Long. 2° 14′05″ E.

Si seguim la carretera que va d’Atsat cap al coll de Jau i el Conflent, passarem pel poble de Santa Colomba. Si ens enfilem pels carrers del Barri d’Amont, arribarem als peus dels murs del castell.

Castell

D’acord amb les reduïdes restes que s’han conservat, podem pensar que aquest castell tenia una planta trapezial. Els costats llargs, amb una longitud d’uns 16 m, són els que s’han conservat més bé. El mur nord-oest, actualment un lloc de pas, està molt més desfet; amb tot, podem veure que tenia una longitud exterior de 8,5 m. Per contra, la paret sud-est és més difícil de saber exactament per on passava, tot i que cal suposar que era situada on ara hi ha unes roques. Aquest costat devia fer uns 11 m de llarg. Més enllà, vers el SE, hi ha potser un o dos valls de defensa d’aquest sector, el més alt i el més desprotegit.

Els murs d’aquest castell es conserven, com a màxim, amb una alçada de 2,5 m. El seu gruix era d’1 m. Són fets amb pedres no gaire grans (15 cm d’alt per uns 25 cm de llarg), col·locades en filades i unides amb morter. En algun indret semblen voler formar una mena d’opus spicatum. No sabem pas on devia ésser la porta d’accés. Només a la paret sud-oest s’obre un espiell, fet amb quatre pedres posades a cadascun dels costats.

Amb les poques restes conservades és molt difícil de saber la forma exacta d’aquesta fortificació. Sense fer-hi una excavació arqueològica també és impossible d’assegurar a què és degut el clot, que fa 2,5 m d’ample per 5 m de llarg i que és situat al costat del mur sud-oest. En principi, doncs, actualment hi ha un recinte quadrangular, dins el qual no sabem pas com s’organitzava l’espai i si hi havia, per exemple, alguna torre. D’acord amb les seves característiques i la seva relació amb el poble, l’hauríem de datar cap al segle XI o potser al segle XII.