Far o torre de Cotlliure

Situació

L’església parroquial de Santa Maria de Cotlliure aprofita com a base del seu campanar aquest far o torre erigit al segle XIII.

ECSA - Rambol

Aquest antic far o torre és adossat a l’actual parròquia de Santa Maria de Cotlliure, de la qual és la part inferior del campanar.

Mapa: IGN-2549. Situació: Lat. 42° 31’ 45,6” N - Long. 3° 5’ 10,8” E.

La vila de Cotlliure és 26 km al sud de Perpinyà, per la carretera N-114. L’església de Santa Maria és situada al port d’Amunt de Cotlliure.

Història

No es coneixen, fins avui, referències històriques documentals d’aquesta construcció d’origen medieval. Molt probablement aquesta torre serví com a far al port de la població, alhora que simultàniament devia tenir també funcions de guàrdia. A partir del darrer quart del segle XVII fou reutilitzada com a campanar de l’església nova de Santa Maria de Cotlliure, construïda entre el 1684 i el 1691, una vegada aterrat l’antic temple per ordre de Vauban.

Torre

Es tracta d’una torre cilíndrica la part baixa de la qual, fins a una alçada d’uns 7 m, mostra un parament que es pot datar al segle XIII. L’aparell és de pedres esquistoses i té unes espitlleres simples, fetes de pedres tallades, de marbre blanc.

La part mitjana, amb fileres de còdols de ribera grisos o blancs, ja deu correspondre al segle XIV.

La part superior data del 1693, en què hom volgué utilitzar la torre com a campanar. La cúpula actual fou construïda vers el 1810.