Torre de la Guàrdia o de Sant Elm (Cotlliure)

Situació

Antiga torre de guàrdia que des del segle XVI centra el fort de Sant Elm.

ECSA - J. Bolòs

La torre de la Guàrdia centra els edificis que integren el fort de Sant Elm (segle XVI), el qual és situat en un turó al sud de Cotlliure, entre aquesta vila i Portvendres. (PP)

Mapa: IGN-2549. Situació: Lat. 42° 31’ 8,4” N - Long. 3° 5’ 42,9” E.

S’hi ha d’anar per una carretera asfaltada que arrenca de la part alta dels carrers de Portvendres; es pot agafar des de prop de l’estació de tren d’aquesta població. (JBM)

Història

Aquesta torre és esmentada el 1346 com a turris Guardiae Coquiliberi i el 1374 com “la torre qui es en un pujol sobre la esgleya dels Preÿcadors, vers Port Vendres”. És avui dia l’única torre subsistent de totes les edificades als segles XIII i XIV sobre els principals turons que envolten la població. (PP)

Torre

És una torre cilíndrica de guàrdia amb una alçada de 25 a 30 m. Li manquen els merlets que hi havia al cim. Així mateix, arran de la restauració, s’hi han obert unes finestres llargues a tot el voltant. La porta és arran de terra i és molt semblant a la porta de la torre de Madaloc (deu ésser, per tant, coberta amb una espècie d’arc deprimit convex). Buron (1989; pàg. 228) la data al segle X. En conjunt sembla, però, que cal establir un paral·lelisme entre aquest edifici i les torres de Madaloc i de la Maçana, visibles al cim de les muntanyes que hi ha cap al sud, i datar-la, més aviat, cap al segle XIII. (JBM)

Bibliografia

  • Buron, 1989, pàg. 228.