Pont d’Adasig (Trevilhac)

Situació

Pont medieval sobre l’Adasig, refet posteriorment.

ECSA - A. Roura

Pont que permetia de travessar l’Adasig, poc més avall de la confluència amb el torrent de Ferrera. Devia permetre de comunicar el poble de Sornian amb el castell de Rocaverd i amb el lloc de Sequèra.

Mapa: IGN-2348. Situació: Lat. 42° 43′07″ N - Long. 2° 28′24″ E.

La carretera D-619 que va de Sornian cap a Pesilhan de Conflent hi passa pel costat, abans de deixar a la dreta la carretera que mena a Trevilhac. Resta pocs metres sota la carretera actual.

Pont

El pont actualment té una longitud de 32,5 m i està format per tres arcs: un gran arc central de mig punt, un arc força gran situat a la banda est i un arc més petit i molt rebaixat al costat oest.

L’arc central és el més antic. Té una llargada d’uns 10,5 m. L’alçada des de la part més alta de la volta del pont fins al nivell actual de l’aigua és d’uns 6,5 m. La sola té un gruix d’uns 40 cm, que correspon a la llargada de les dovelles. La volta de l’arc, per sota, ha estat arrebossada. A la banda de llevant el muntant és acabat amb una cornisa poc marcada. A la riba oposada, l’esquerra, l’arc recolza sobre la roca i damunt d’un mur de fonamentació fet amb carreus grossos. Per sobre, el pont tenia una amplada de 255 cm, dels quals calia treure les baranes, actualment molt malmeses, amb un gruix de 75 cm cadascuna d’elles.

L’arcada que hi ha l’E de l’arc central, tot i que, a primer cop d’ull, pot assemblar-se força a la que acabem de descriure, té algunes diferències importants. L’arc és una mica rebaixat. Les dovelles són més grosses (fan uns 20 cm d’ample per uns 60 cm de llarg). L’amplada del pas superior és més gran: uns 270 cm, dels quals cal treure els 40 cm de cadascuna de les baranes. Cal assenyalar que aquestes mides de l’amplada són exactament les mateixes que trobem a l’extrem occidental del pont, al sector on hi ha un petit arc rebaixat. Podem esmentar també que entre els dos arcs principals hi ha un esperó a la banda de migjorn i un llarg contrafort al costat nord, possiblement afegits en un moment tardà.

La datació dels ponts és sempre molt difícil; en aquesta mateixa obra ja ho hem assenyalat en estudiar alguns ponts del Pallars o d’Andorra, per exemple. En aquest cas, és difícil d’assegurar que aquesta construcció fos feta en època romànica. Amb tot, mentre que una datació de cap al segle XII o, més aviat, XIII és possible amb relació a l’arc central, els dos arcs laterals segurament foren fets en un moment força posterior a aquest.