Sant Nazari de Barbadell (Bulaternera)

Situació

Estat en què es troba aquesta interessant església pre-romànica, antiga possessió del priorat de Serrabona.

ECSA - J. Ponsich

Aquesta església es troba integrada en una masia arruïnada, a la riba esquerra del Bulès.

Mapa: IGN-2448. Situació: Lat. 42° 38’ 24” N - Long. 2° 35’ 3” E.

Per a arribar-hi, cal prendre a Bulaternera la N-618, que remunta la vall del Bulès. A poc més d’1 km, en un revolt de la carretera, un camí permet d’accedir a l’església, situada a uns cent metres.

Història

L’església de Sant Nazari de Barbadell és esmentada per primera vegada en l’acta de consagració de Santa Maria de Serrabona de l’any 1151, de la qual era aleshores una dependència per donació del bisbe Udalgar de Castellnou l’any 1145.

Transformat en habitació (cuina i cortal) al segle XIX, el conjunt, abandonat i en bona part en ruïnes, és avui de propietat privada.

Església

Planta de l’església on es pot apreciar l’absis carrat.

R. Mallol, segons C. Gendre

És un edifici de nau única, orientada de llevant a ponent i parcialment enterrada exteriorment i interiorment. A mitja alçada de la nau, que servia de cortal i de paller, es construí tardanament un sostre que dividí la nau en dos pisos.

La capçalera, de planta rectangular, és coberta amb volta i presenta un arc triomfal (aparedat) de ferradura que neix lleugerament darrere dels brancals, seguint els tipus característics de l’arquitectura del segle X.

La nau, primitivament coberta de fustam, va ser molt sobrealçada al segle XI i coberta d’una volta de mig punt suportada mitjançant arcs laterals formers que reforcen els murs i dos arcs torals que determinen tres trams. Dins el tram central, una porta amb arc semicircular s’obre a la façana de migdia.

La finestra absidal, pre-romànica, resta intacta. És de simple esqueixada, d’arc rudimentari, amb tancament dels brancals a la part baixa.

Dues finestres més, al migdia de la capçalera, són molt posteriors. Un campanar d’espadanya de dues arcades, del segle XI, va ser construït a plom de l’arc triomfal.

A migdia de la nau —en el primer tram a partir de la capçalera— s’obre una finestra amb arc semicircular, fris i doble esqueixada, del segle XI, molt arruïnada. Una petita finestra, aparedada, potser pre-romànica, s’obria a la paret de ponent.

L’aparell és de còdols sense treballar disposats en filades horitzontals, amb alguns trams en espina de peix. La sobreelevació del segle XI es distingeix només per l’aspecte més regular del seu aparell.

Bibliografia

  • Monsalvatje, 1915, vol. 24, pàg. 395
  • Cazes, 1990, pàg. 66.