A. Farrés i Companyia. La fàbrica de cristall de Badalona

Artur Farrés i Companyia, la fàbrica de cristall de Badalona (títol d’una obligació o pagaré).

A. Farrés i Companyia es constituí a Badalona el 1866 amb l’objectiu de fabricar tota mena d’objectes de cristall. El seu primer soci, que donava nom a l’empresa, era Artur Farrés. L’acompanyava Martí Arolas i Ferrer, un personatge vinculat a una sèrie d’empreses catalanes: director-conseller de La Maquinista Terrestre i Marítima, promotor del que seran els grans magatzems de Barcelona i després Crèdit i Docks i vocal del Foment de la Producció Nacional el 1878.

A. Farrés i Companyia presentà el ric cristall de Badalona, com dirà un cronista a l’Exposició Universal de Filadelfia del 1876 i a la catalana del 1877.

Havia començat amb un sol forn i amb un catàleg reduït de productes. Fabricava sobretot quinqués i articles de vidre per a l’enllumenat de gas i de petroli, a més de vasos i gerres per a la taula, producció que anirà ampliant amb ampolles per a licors, olis, perfums i conserves de fruita i làmpades. El seu nom comercial era el de Cristalleria Badalonesa.

El 1882 tenia en funcionament 3 forns amb vuit gresols, servits cadascun d’ells per 12 obrers. La gamma de productes s’havia anat estenent i incloïa des del vas senzill de taula fins a les aranyes de cristall. La fàbrica tenia departaments de tallat, gravat i decoració del cristall i un altre d’elaboració de terres refractàries per a la construcció dels gresols i tots els accessoris. Els torns eren moguts per màquines de vapor del sistema vertical, de construcció catalana (vegeu La Gaceta de la Industria, 1882, pàg. 91). Tenia de 350 a 400 treballadors.

L’empresa badalonina, situada en el barri de Pomar, obrí al final de segle una oficina a Barcelona, al carrer de Mendizábal. La seva producció era sobretot d’articles de mig cristall.