Modest Casademunt i Joan Giralt. A Barcelona i a Cornellà

Anunci de la fàbrica de Joan Giralt, il·lustrat per Xavier Nogués, i publicat a El Mercurio (1902). Joan Giralt i Laporta s’especialitzà en aparells de vidre destinats a laboratoris.

Modest Casademunt s’establí el 1870 al carrer dels Escudellers Blancs de Barcelona. Des del primer moment es presentà com a productor especialitzat en ampolles i aparells de vidre, destinats a laboratoris farmacèutics i químics. Era el primer proveïdor de les universitats espanyoles i d’instituts d’ensenyament superior, hospitals, escoles d’enginyeria i farmàcia.

El 1882 amplià la producció amb alambins per als fabricants de licors, quinqués, ampolles per als perfumistes i elements de vidre i cristall per al servei de taula. Era aleshores el proveïdor oficial reconegut dels col·legis de farmacèutics de Barcelona, Madrid i València. Havia traslladat la fàbrica al que serà després la ronda de la Universitat i les oficines, al començament del carrer d’Aribau, a l’Eixample. Tenia sucursal i botiga a Madrid.

Entre els seus socis hi havia un comerciant barceloní que es deia Joan Giralt i Laporta. Aquest, conjuntament amb un altre soci, Joan Deu i Casassa, es feren càrrec del negoci a la mort de Modest Casademunt el 1885. El mantindran com a Successors de M. Casademunt. A l’Exposició Universal de Barcelona del 1888 guanyaran diverses medalles: una d’or pel seu material farmacèutic, un sector amb el qual dominaven el mercat, i tres de plata pels seus alambins, balances de precisió i cristalleria de servei de taula. Tenien el títol honorífic de Proveïdors de la Casa Reial.

Al final de segle, l’empresa funciona a nom de Joan Giralt i Laporta. Manté el domicili barceloní i la sucursal a Madrid —Fuencarral 55— però la fàbrica és situada ara a Cornellà de Llobregat.