Sant Andreu de Miralles (Pinós de Solsonès)

Vista exterior de l’edifici des del costat de migjorn.

L. Prat

Situació

A la part més septentrional del municipi de Pinós hi ha la contrada de Miralles, amb un gran casal fortificat, i, no gaire lluny, la capella romànica de Sant Andreu de Miralles, actualment sense culte.

Mapa: 330M781. Situació: 31TCG837365.

Per arribar-hi, cal situar-se a la carretera que va de l’hostal del Boix a Cardona. Després d’haver passat la població de Su, aproximadament al punt quilomètric 13,800, cal agafar una pista a mà dreta, bastant fressada. Al punt quilomètric 1,900 hi ha un trencant a mà dreta que, amb 400 m més, porta a aquest gran casal, visible de bastant lluny. La clau la guarden a la casa veïna.

Església

La planta de l’edifici, rectangular, fou refeta i ampliada en una segona època; hom arriba a creure fins i tot que havia tingut absis a la part més moderna, la de llevant.

La secció més notable de l’edifici es limita a l’exterior —l’interior és arrebossat i convertit en magatzem—. Les parets són construïdes amb carreus escairats a cops de maceta.

L’accés és per la porta adovellada amb arc de mig punt, situada al mur de migjorn i amb incisions cruciformes a les dovelles d’arrencada d’ambdós costats.

Al peu del doble carener de la coberta, al frontis, hi ha un campanar de cadireta i, a mig mur de migjorn, una finestra d’espitllera. Tot el conjunt té l’aspecte d’una obra rural del segle XII, molt alterada especialment pel seu costat oriental, de manera que pràcticament ha perdut el seu caràcter.

No hem trobat dades històriques d’aquest edifici.