Sant Nicolau de Pujarnol (Porqueres)

Situació

L’ermita de Sant Nicolau és situada al peu del massís de Rocacorba, al paratge anomenat Pla de Martís.

Mapa: L38-12(295). Situació: 31TDG763608.

Per accedir-hi cal prendre la carretera de Pujarnol a la sortida del poble de Banyoles en direcció a Olot per Mieres i Santa Pau. Aquesta carretera senyalitzada és asfaltada fins a prop de Pujarnol i després continua amb una pista de terra fins a Rocacorba. A uns 9 km de l’inici de la carretera de Pujarnol es troba l’ermita de Sant Nicolau. (JMC-JRM)

Història

El lloc de Pujarnol, escrit com “Podio Ariulfi” o “Arnulfi”, és documentat des del 1017, però tots els documents fan referència només al terme centrat per l’església parroquial de Sant Cebrià i el castell que té al seu costat. No coneixem, en canvi, notícies antigues sobre la petita, i encara avui sencera, capella romànica de Sant Nicolau, situada al peu del camí o carretera que porta a Rocacorba, més amunt de la parroquial, en un petit pla amb una font i un vell mas. La capella té culte i fou restaurada fa pocs anys. (APF)

Església

Planta i alçat del costat de migdia d’aquesta esglesiola situada al puig de Rocacorba.

J. M. Ribot

L’església de Sant Nicolau és una petita construcció d’una nau, molt curta, capçada a llevant per un absis semicircular.

De l’antiga construcció romànica només resta la meitat de la nau més propera a la capçalera i l’absis, si bé aquest també ha sofert la renovació de la part més alta, inclosa la finestra central.

La volta que resta de la nau és lleugerament apuntada i construïda amb pedra tallada sense polir, com la de l’aparell original que resta als murs. Aquest aparell és de carreus de pedra sorrenca d’uns 20 × 25/35 cm col·locats en filades ben disposades.

A l’exterior resta una imposta de cavet de coronament sobre els murs originals que suporten la volta.

La resta, com la coberta de fusta, correspon a una reconstrucció tardana. Hom pot datar l’obra romànica al segle XIII. (JMC-JRM)