Resultats de la cerca
Es mostren 38 resultats
La conservació dels aliments
Tots els aliments, si no es mantenen en determinades condicions especials, amb el pas del temps deixen d’ésser aptes per al consum Les raons de llur descomposició són diverses D’una banda, tard o d’hora es contaminen amb microorganismes procedents de l’exterior, amb la qual cosa poden ocasionar una intoxicació alimentària d’altra banda, l’acció de diferents factors n’altera l’estructura química, per la qual cosa poden perdre el sabor, la textura i la coloració natural o, fins i tot, pot alterar-se’n l’estat natural i perdre valor nutritiu La contaminació dels aliments es pot produir…
Conservació dels aliments cuinats
Els aliments cuinats constitueixen un excellent brou de cultiu per als microorganismes Per això, si no es consumeixen immediatament, cal prendre algunes precaucions perquè no es contaminin Els microorganismes se solen reproduir si es troben en un medi amb temperatura inferior als 65°C i superior als 4°C Per aquesta raó, l’interval entre aquestes dues temperatures s’anomena zona perillosa Dins d’aquest interval de temperatures, la reproducció dels microorganismes pot, doncs, ésser tan ràpida que en una hora llur nombre es multipliqui diverses vegades, en dues hores uns centenars de vegades i…
Conservació i descongelació dels congelats
Els congelats es poden conservar durant uns quants mesos a temperatures iguals o inferiors a -18°C, circumstància que només és possible si es disposa d’un congelador de tres o més estrelles i sempre que aquests aliments es mantinguin dins del congelador Si, per contra, els congelats es guarden dins del congelador d’una nevera que té menys de tres estrelles, cal consumir-los abans que no passin 3 dies d’haver-los comprat i si es guarden en el frigorífic, però no dins del congelador, abans que no passin 24 hores El temps de conservació dels congelats dins del congelador d’aparells…
Compra, conservació i preparació dels aliments
Per a portar a terme una alimentació sana, és fonamental respectar les pautes detallades en apartats anteriors, a fi de garantir que aquella sigui completa, equilibrada i variada Tanmateix, el concepte global d’alimentació sana també inclou altres aspectes, com ara assegurar-se que els productes que es vagin a utilitzar reuneixin els requisits nutritius i higiènics adients a l’hora de consumir-los o que siguin preparats de la manera més convenient Per això, és important també tenir en compte alguns aspectes i recomanacions en relació a la compra, la conservació i la preparació…
Congelació d’aliments frescos i cuinats
Els aliments frescos o prèviament cuinats poden congelar-se per mitjà de mètodes casolans i així conservar-se durant uns quants mesos, sempre que hom disposi d’una nevera de 4 estrelles, ja que per a procedir a la congelació d’aliments cal sotmetre’ls a temperatures inferiors a -30°C, és a dir, 30 graus sota zero Aquesta temperatura s’aconsegueix quan l’aparell funciona fort quan ja ha estat feta la congelació, l’aparell pot funcionar normal, és a dir, a -18°C, que és la temperatura de conservació Abans de procedir a la congelació dels aliments és convenient de separar-los en…
Refrigeració dels aliments
La majoria dels aliments frescos s’han de conservar a temperatures que oscillen entre 2 i 7°C, ja que dins d’aquest interval els processos metabòlics dels teixits i la reproducció dels microorganismes es produeixen tan lentament que, fins a un cert temps, els productes no s’alteren Precisament, els frigorífics o neveres casolanes permeten de conservar els aliments dins d’aquest interval de temperatures La temperatura interna dels frigorífics no és homogènia Les zones més properes al congelador són les més fredes i, en general, la temperatura oscilla entre 2 i 4°C En canvi, les zones més…
L’origen dels animals domèstics
La domesticació és un llarg procés d’adaptació d’algunes poblacions animals a determinades necessitats de l’home Aquest procés comporta la fixació genètica de modificacions morfològiques, fisiològiques o etològiques És un fenomen lligat a l’espècie humana que ha contribuït a la diversificació dels organismes vius Es consideren animals domèstics aquells que han sofert un procés de selecció per part de l’home fins al punt d’adquirir i consolidar unes determinades característiques que els diferencien dels seus ancestres salvatges La denominació d’animal domèstic es refereix al conjunt d’una…
Els aliments
Són anomenats aliments els productes naturals, sia en el seu estat original o un cop sotmesos a diferents processos de transformació, que contenen substàncies nutritives i que es diferencien entre ells per diverses característiques, com ara l’origen —vegetal, animal o mineral—, la consistència —líquida o sòlida—, l’aroma que n’emana, l’aspecte extern, el sabor, etc Incitat per l’instint de supervivència i per la intelligència que el caracteritza, l’ésser humà, al llarg del temps, ha anat incorporant progressivament més tipus d’aliments Així, en el començament l’home fou fonamentalment un…
Compra de les verdures, les hortalisses i les fruites
Quan es compren les verdures, les hortalisses i les fruites, és convenient d’escollir productes frescos del temps, no solament perquè solen ésser més econòmics sinó perquè segurament contenen més vitamines i tenen un sabor i una textura més pròpia de l’aliment que els productes collits fora d’època i mantinguts per mitjà d’algun mètode de conservació Per això, és recomanable de consultar el calendari de verdures, hortalisses i fruites que indica els mesos de collita de cada un d’aquests productes Cal aclarir que malgrat això que hem dit, les verdures, les hortalisses i les…
La biodiversitat
La biodiversitat o diversitat biològica és un concepte que abasta alhora la riquesa i varietat d’espècies d’éssers vius, però també la riquesa biològica considerada des d’altres escales, des de la genètica la variabilitat genètica dins d’una espècie, passant per la taxonòmica diferents categories immediatament per sota o per sobre de l’espècie, fins a la geogràfica àrees geogràfiques diferents que contenen nombres d’espècies també diferents La biodiversitat seria el “diccionari” de la natura, el compendi exhaustiu de tots els components de la flora o fauna d’una determinada regió, o de tota…