Portes ondulades de ferro i acer

Es tracta d’un producte industrial del darrer quart del segle XIX. Els seus fabricants són serrallers o calderers que han mecanitzat la seva indústria.

Pere Màrtir Sancristòfol

L’any 1881 tenia una patent d’invenció per a fabricar portes articulades de ferro i acer. Tenia el despatx al carrer de Montsió, núm. 8, de Barcelona.

Artur i Alfred Santamaría

Pertanyien a una família de serrallers. El seu avi, Joaquim Santamaría, començà el negoci el 1816. El 1886 presentaven les seves portes ondulades d’acer com a úniques en el mercat espanyol. Tenien la fàbrica al començament del carrer d’Aragó-Consell de Cent, i el despatx era al Portal de l’Àngel. El 1889, tenien 80 obrers treballant a l’empresa i produïen 25 000 metres de portes d’acer, que era el seu únic producte.

Joan Mas Bagà

Aquest industrial, establert el 1888, tenia una foneria de ferro al carrer de València, xamfrà Bailèn, de Barcelona. S’inicià com a constructor d’estufes, el conegut Chubesky català.

Factura.

Anuario de la Asociación de Arquitectos de Cataluña, 1900. Les portes ondulades de ferro i acer són un producte de serrallers que han mecanitzat la seva indústria. Joan Mas Bagà serà el més important.

Fou ell el qui donà més impuls i desenvolupament a la construcció de portes d’acer ondulades. L’empresa es tranforma el 1920 en societat anònima, sota la denominació de SAM Mas Bagà, i fou continuada pels seus successors.