Vicenç Mañach. Panys, matrius i bicicletes

Factura. Vicenç Mañach fou el primer fabricant de bicicletes i creador el 1889 del Centre Velocipedista barcelonès.

Vicenç Mañach i Pujol era serraller de professió al carrer de Tallers, núm. 30, de Barcelona, a la dècada dels anys 1870. Ell es definí més tard com a constructor mecànic, ja que per aplicació de maquinària al seu taller es convertí en fabricant d’eines i peces especials de ferro i s’especialitzà en matrius per a la indústria, accessoris per a pianos i panys de seguretat.

Però no hauria entrat en aquesta obra si no hagués estat el primer fabricant de bicicletes a Catalunya i a l’estat espanyol. Les presentà a l’Exposició Universal de Barcelona del 1888, on obtingué per a elles una medalla de plata en un apartat del catàleg en què era l’únic concorrent.

La bicicleta era coneguda des de feia uns anys. El nom genèric era el de velocípede i es reserva el nom de bicicleta per a l’aparell amb dues rodes i el de tricicle per al de tres. Vicenç Mañach tingué èxit comercial amb el seu producte a l’exposició, ja que consta que en vengué uns quants exemplars. Les cròniques diuen que portava construïts uns quatre-cents velocí-pedes.

El 1889 creà el Centre Velocipedista Barcelonès, a la ronda de Sant Pere, on els afeccionats podien practicar aquest esport en un circuit propi. Aquest mateix any, el seu taller tenia noranta obrers i unes vendes anuals per valor d’unes 350 000 pessetes.

La fàbrica desaparegué al començament de segle.