Casa forta de Vallors (Sant Hilari Sacalm)

Situació

La casa forta de Vallors era al fons de la vall de la riera homònima, relativament a prop de l’església de Santa Margarida.

Mapa: L38-13(333). Situació: 31TDG623368.

Per arribar-hi s’ha d’agafar un camí a mà dreta, entre els quilòmetres 10 i 11 de la carretera de Sant Hilari Sacalm a Santa Coloma de Farners. Després, seguint la riera de Vallors, cal passar la casa nova de Corbera i a uns 2 km, al bell mig d’una pineda, a tocar de la riera, hom troba les restes. (MLMS)

Història

El 1183 la casa forta de Vallors era coneguda com “la sala” o “sala dominici”. Poc després canvià el seu nom pel de “domus de Vallicrosa”; pertanyia a Guerau de Salitja. La família Salitja provenia de la parròquia de Santa Maria de Salitja, al Gironès.

Al segle XIV, sembla que aquesta domus ja havia passat a mans de la família Gurb, tal com diu Pere Català: l’any 1364 apareix la signatura del Ramon de Gurb “que asò dit ferm per raó de senyoria”, en un contracte del “manso de Monte Alto parochie Sanete Margante de Valors”. (EPF)

Casa

Els vestigis de l’edifici que s’han conservat fins a l’actualitat són molt poc significatius: únicament un pany d’uns 4 m de llarg i 2 m d’alt, ple de bardisses que no deixen veure el parament, i enderrocs a la part interna. (MLMS)

Bibliografia

  • A. Pladevall, 1958-60; P. Català, vol III, 1967, pàg. 426 i ss.; A. Pladevall-A. Serradesanferm, 1986, pàg. 44.