Molí de la Torre de la Sinoga (Sant Martí de Riucorb)

Situació

Sala de moles d’aquest molí situat sota una edificació més tardana.

ECSA-J.Bolòs

El molí és situat prop de l’antic curs del Riu Corb, a les planes que s’estenen entre Sant Martí de Maldà i Belianes. Sembla que en aquest indret les aigües del Riu Corb eren desviades, ja en època medieval, cap a l’oest.

Mapa: 33-15 (389). Situació: 31TCG354039.

Des de Sant Martí de Maldà, hem d’agafar una pista de terra que porta a l’ermita de Sant Roc i que surt de l’extrem occidental del poble, de la plaça de la Font. Seguirem aquest camí al llarg de 2, 5 km, fins que arribarem a una gran bassa. Tot seguit veurem a mà esquerra la Torre de la Sinoga. També s’hi pot anar des de Belianes.

Molí

Planta de l’antic molí, amb els dos cups, integrat dintre d’una edificació tardana que el desfigura externament.

J. Bolòs

El molí resta mig amagat sota una construcció que s’hi feu posteriorment al damunt, on devien viure els moliners. Aquest edifici, afegit molt al final de l’edat mitjana o ja en època moderna, era més gran que l’edifici del molí primitiu. Això feu que les parets est, on hi ha l’entrada del casal, i sud, on hi ha la bassa, no coincideixin amb les del molí que resta a sota. L’entrada al molí original és situada, mig ensorrada, a la façana oest.

La sala de les moles de l’edifici original té una planta rectangular. Fa 7, 2 m de llarg —d’est a oest— per 4, 7 m d’ample. És coberta per una volta gairebé de canó, actualment amb una alçada màxima de 2,8 m. Els seus murs són fets amb carreus grossos, ben escairats i ben arrenglerats. No s’hi veuen restes de marques de picapedrer. El mur oest té només un gruix de 70 cm, en canvi el mur nord, que aguanta la volta, fa 1,30 m.

La porta, com s’ha dit, s’obre a la banda oest. A la cara exterior és acabada amb un arc de mig punt format per 10 dovelles de 50 cm d’ample. A l’interior, la porta és acabada amb un arc rebaixat. Sobre aquesta porta s’obre una petita finestreta. Així mateix, a la paret nord hi havia una espitllera, actualment mig cegada. A l’extrem nord-est de la sala, es pot veure una obertura a la volta que permetia de comunicar aquesta sala amb l’edifici que hi havia al damunt i que, evidentment, fou feta quan es bastí la construcció més moderna.

En època contemporània només hi havia una mola, situada a la banda est. És possible, però, que inicialment aquesta construcció fos feta per a contenir dues moles; encara s’hi pot veure el trau a terra per on passava l’arbre de la segona.

El carcabà era —i encara hi és, colgat sota el fang— a sota d’aquesta sala. A la banda sud de l’edifici hi ha la bassa, limitada per dos murs fets amb pedres. La bassa continuava per sota la casa del moliner més moderna, que fou construïda en part damunt seu. Per això, el mur meridional d’aquesta construcció feta posteriorment és aguantat per un arc. Uns 4 m més cap al nord d’aquesta paret sud, hi havia el cup o pou (segurament un dels cups), que hom encara pot veure des d’una de les cambres de la casa del moliner. Cal pensar que l’aigua devia sortir del carcabà pel costat nord.

En principi, aquest molí es pot datar cap al final del segle XII o ja al segle XIII. El podem comparar amb altres molins d’aquesta comarca, com el proper de la Sinoga o el de Castellnou d’Ossó, o bé amb molins molt semblants, bé que potser una mica més moderns, com el Molinet de Navel, al Berguedà.