Situació
ECSA-J. Bolòs
Les tombes d’aquesta necròpoli són cavades en una roca situada a la vora del planell d’un tossal i al cim d’una petita coma (o fondalada) que s’estén a la riba dreta del Riu Corb. Davant seu hi ha el poble de Maldà.
Mapa: 33-15 (389). Situació: 31TCG364029.
Des de la plaça de la Font de Sant Martí de Maldà, cal fer 1, 5 km per la pista de terra que passa pel costat de Sant Roc i mena cap a la Sinoga. Passant pel mig d’uns camps d’oliveres, situats a l’esquerra de la pista, arribarem al planell que hi ha al cim del tossal. La roca amb les tombes és situada a la banda sud del planell, al costat d’un camí carreter.
Necròpoli
Necròpoli de tombes excavades a la roca formada per almenys sis sepultures. El primer que es va cavar degué ésser un enterrament doble, actualment en part destruït. És format per dues tombes rectangulars i paral·leles, només separades uns 30 cm. Tenien, però, un encaix únic per a la coberta. Són orientades d’est (el peu) a oest (la capçalera). Al costat nord-est sembla que hi havia una tercera tomba, més petita, ara també mig destruïda.
Potser l’enterrament més espectacular del conjunt conservat és una tomba orientada de sud a nord i situada a ponent de les dues tombes anteriors. Té una longitud d’1, 80 m i una amplada d’uns 40 a 50 cm. La seva profunditat és d’uns 40 cm. Al voltant hi ha un encaix de 10 cm per a les lloses de la coberta.
J. Bolòs
Al sud-est d’aquesta tomba n’hi ha una altra, orientada d’est a oest i amb una longitud d’1, 70 m. Cap al sud-oest, més enllà d’una gruixuda esquerda, n’hi havia una altra, molt semblant a aquesta darrera.
Amb relació a aquesta petita necròpoli, cal assenyalar diversos fets. En primer lloc, la seva situació: sobre les terrasses d’una coma i damunt els camps del riberal del Riu Corb. A més, cal assenyalar el fet que en aquest indret s’han trobat restes d’època romana i també d’altres construccions potser fetes en un moment posterior. Pel que fa als enterraments, podem assenyalar el caràcter familiar que segurament tenien. Cal dir també que, segons notícies del començament de segle, en aquest indret, abans de descobrir-se aquestes tombes, hom trobà alguns sarcòfags.
Pel que fa a la datació de la necròpoli, cal dir, com pel que fa als altres enterraments d’aquestes característiques que trobem a Maldanell o a Castellnou, que l’hem de datar en un moment de l’alta edat mitjana, segurament en una etapa força primerenca. O bé hem de relacionar aquestes sepultures amb els habitants de les villae de tradició romana, en un moment ja tardà de llur existència, o bé, més aviat, amb els nous establiments humans que es degueren crear cap al segle VII i que, possiblement, perduraren al llarg de l’etapa de domini musulmà.
Bibliografia
- Llobet, 1907.