Mota del puig del Mas o de Banyuls (Banyuls de la Marenda)

Primitivament el poble de Banyuls només s’estenia pel cim del puig del Mas, situat a una distància d’uns 1 500 m de la mar. No fou fins al segle XIII que el poble va començar a tenir un important creixement i a estendre’s vers la mar i cap al seu port.

En aquest cas, el nom “Munt de la terra”, que sembla molt sovint una elevació de terra que correspon a motes medievals, només s’ha conservat fins al començament d’aquest segle, gràcies a la tradició oral. L’any 1833, L. Martinet escrivia: “Al cim del monticle on s’alça el poble vell de Banyuls hi havia un bony de terres que s’hi havien amuntegat anomenat el Mont de la Terra, el qual avui resta en part arranat i cobert de construccions.”

La mota de la Vila Vella de Banyuls vigilava l’entrada al Rosselló per la via litoral, a la sortida del coll de la Carbassera. La mota del puig del Mas potser existia abans de l’any 1258, ja que, en aquesta data, el comte d’Empúries —que aleshores era el senyor de la contrada de Banyuls—va autoritzar, en un desig de fortificar la vall, la construcció de fortificacions al cim de dos turons veïns, el del Querroig i el que després s’anomenà puig del Castell.