Sant Joan Baptista de la Bassa (Banyuls de la Marenda)

Situació

Façana de ponent de l’església, amb l’antic portal adovellat, ara convertida en un celler.

Arxiu Gavín

L’antiga església de Sant Joan Baptista, avui dia sense culte i convertida en un celler, ara forma part d’un habitatge del nucli urbà de Banyuls de la Marenda. És situada al sector de migdia i a l’esquerra de la Bassa, nom que es dona a la riera de Vallòria prop de la seva desembocadura.

Mapa: IGN-2549. Situació: Lat. 42° 28’ 54” N - Long. 3° 7’ 49,2” E.

Història

L’església de Sant Joan de la Bassa és esmentada en època tardana. L’any 1361 Francesc Domènec de Cotlliure llegà diners per a misses a les esglésies de Sant Joan Baptista i Sant Joan Evangelista de Banyuls. L’any 1384 s’anomena l’ecclesia Sancti Iohannis de la Vassa.

Església

D’aquesta església es conserva la nau rectangular, coberta amb volta apuntada i seguida. No es veuen traces d’absis. A l’exterior és visible la façana de ponent on hi ha la porta. És d’un sol arc de dovelles de mida mitjana, no gaire amples, ben tallades i polides, amb unes senzilles impostes de bisell i muntants de carreus. Aquest arc és extradossat per un altre, de descàrrega, fet amb llosetes de pissarra sense treballar; més amunt hi ha una finestra que ha estat reformada. El mur és coronat per una testera de contorn horitzontal, probable basament d’una espadanya desapareguda.

L’aparell, visible al frontis, és de lloses de pissarra disposades irregularment. Ara és difícil d’apreciar perquè s’han omplert els junts amb abundant material modern.

Amb reserves, es podria dir que es tracta d’una construcció de caràcter rural bastida als segles XIII o XIV.

Bibliografia

  • Alart, 1868, pàg. 238
  • Alemany, 1978
  • Ponsich, 1980b, pàg. 29
  • Cazes, 1990, pàg. 93.