Sant Nicolau d’Aiguaviva (Pontellà)

Situació

Interior de la capçalera que, malgrat la decoració tardana, conserva l’estructura romànica.

Arxiu Gavín

Aquesta església és situada dins el mas de Sant Nicolau, al nord del poble de Pontellà. L’església romànica subsisteix, intacta, a l’interior del mas, el qual ocupa els edificis de l’antic priorat.

Mapa: IGN-2548. Situació: Lat. 42° 38’ 24,6” N - Long. 2° 49’ 7,8” E.

Hom hi arriba, partint de Perpinyà, per la carretera D-23; 1 km abans d’arribar a Pontellà cal desviar-se per una carretera secundària que surt a mà dreta.

Història

L’església de Sant Nicolau és esmentada per primera vegada el 1094 en el testament de Reinard, el qual li feu un llegat d’un camp d’oliveres. Poc temps després Sant Nicolau es convertí en seu d’un priorat dependent del monestir de Sant Joan de les Abadesses; hi ha notícia que l’any 1180, Jaspert III, vescomte de Castellnou, va llegar a l’església de Sant Nicolau i al prior Berenguer tots els delmes que posseïa a la parròquia de Pontellà. L’any 1205 Bernat, prior de Sancti Nicolay de Aquaviva, fou autoritzat pel rei Pere I a fortificar el recinte del priorat.

Església

L’església resta englobada per la torre o mas del Baró, conegut també com mas de Sant Nicolau. És únicament visible des de l’interior, i a la banda de fora només es distingeix una part de l’absis, on sembla endevinar-se un fris. Interiorment consta d’una nau única, coberta amb volta força apuntada que la situa plenament dins el segle XIII. L’aparell queda amagat sota l’arrebossat total de l’església, amb la capçalera pintada i ornada amb creus i estrelles i un modern altar de tipus neoclàssic i de poc mèrit.

Bibliografia

  • Monsalvatje, 1914, vol. 23, pàg. 280
  • Cazes, 1990, pàg. 57.