Santa Llogaia de l’Espluga de Merli (Foradada)

Situació

Aquesta església es troba a l’entrada de la caseria de l’Espluga de Merli.

Mapa: 31-10 (212). Situació: 31TBG901957.

S’arriba al llogaret de l’Espluga per un trencall que arrenca entre els quilòmetres 3 i 4 de la carretera de Campo a les Viles de Turbó, a mà dreta. (JBP-CPO)

Història

Aquesta església va ser concedida a la canònica de Roda pel rei Sanç Ramírez l’any 1089. El 1176, el castellà Gombau de Santalinya disputava les seves rendes als canonges. Va pertànyer a Sant Vicenç de Roda fins el 1295, en què fou traspassada a Sant Victorià d’Assan. El 1571 va ésser integrada al nou bisbat de Barbastre, tot i que el monestir hi conservà la senyoria fins al segle XIX. (JBP)

Pica

A l’interior de l’església es conserva una pica baptismal de vas semiesfèric i peu cilíndric. La seva decoració esculpida no varia gaire de l’habitual en aquesta mena d’objectes de factura medieval: un seguit d’arcs de mig punt adossats, que recorden les formes gallonades, és superat per una motllura còncava que aixopluga petits motius semiesfèrics. Un major interès té el fet que aquesta pica conserva restes de policromia, tan difícils de datar com l’objecte mateix. (LCV)

Bibliografia

Bibliografia sobre l’església

  • Ibarra, 1913
  • Duran i Gudiol, 1991, núm. 6, pàgs. 7-55

Bibliografia sobre la pica

  • Gavín, 1978, vol. 2, pàg. 141, núm. 209