Sitges properes a Can Tries (Viladecans)

Situació

Can Tries és una masia situada a la riba esquerra de la riera de Sant Llorenç, la qual fa de límit entre els termes de Viladecans i Gavà.

Mapa: 36-17(448). Situació: 31TDF155743.

Sitges

A l’extrem NE d’una pedrera propera a Can Tries, l’any 1983 foren descobertes quatre sitges medievals. L’excavació, duta a terme pel Servei d’Arqueologia de la Generalitat, fou encarregada a F. Mayoral i J. Miret. Eren cavades a l’esquist; tres restaven arrenglarades entre elles, la quarta no. Tenien una planta circular, amb les parets còncaves i el fons arrodonit. Foren farcides amb materials sobretot d’època medieval. Llur profunditat oscil·la entre 0,75 m i 1,55 m, el diàmetre màxim va d’1,25 m fins a 1,60 m; així tenim uns volums que oscil·len entre els 0,72 m2 i els 2,57 m2.

Les ceràmiques d’època medieval que s’hi trobaren són de pasta negrosa o bé de dos colors, amb l’interior reduït i l’exterior oxidat, amb desgreixant de mica i de llicorella i quars. Són ben cuites. Decorades amb solcs poc profunds, amb una o diverses bandes al voltant dels atuells, en algun cas ondulada. D’acord amb aquestes característiques recorden més les terrisses del segle XII que no pas les del segle XI, com proposen els que ho excavaren.

La forma més normal que s’hi trobà és l’olla de vora sortint i amb un coll poc o molt marcat; també hi va aparèixer una gerra de boca trilobulada, uns vasos o recipients amb formes obertes, amb una forma hemisfèrica, unes cassoles (amb un diàmetre de boca d’uns 32 cm), etc.

A uns 250 m cap a l’W, al costat del camí de Can Tries, hom trobà un forn de planta circular amb diverses xemeneies (se’n veien tres). La seva datació és difícil, ja que no hi ha materials ceràmics, però sembla medieval. Uns 150 m més cap al S se’n trobà un altre, semblant a aquest, segurament usat fins a l’época moderna.

Bibliografia

  • Mayoral-Miret, 1989, pàgs. 477-488