Torre del Far (Talteüll)

Situació

Vista aèria d’aquesta torre de guàrdia, subsidiària del castell de Talteüll.

ECSA - Jamin

És situada a uns 500 m d’altitud al cim d’un puig piramidal de la serra de Talteüll, al sud-est del castell.

Mapa: IGN-2448. Situació: Lat. 42° 48’ 24,6” N - Long. 2° 45’ 46,8” E.

Hom hi arriba a peu per un sender després d’un recorregut d’uns 45 minuts.

Història

Era destinada a servir de guaita del castell de Talteüll. El topònim “el Far” és esmentat des del segle XII (losa del Far, 1130). Fou reconstruïda en la seva forma actual probablement en temps dels reis de Mallorca. La primera menció fins ara coneguda és de l’any 1341 (la Torre del Far).

Torre

Es tracta d’una torre cilíndrica, situada al mig d’un recinte circular, la qual ha perdut el seu emmerletat. La paret del recinte, arrasada, té un gruix d’1 m i és separada de la torre per 4,40 m. L’alçada varia de 2 m al nord, on la roca és inaccessible, a 5,50 m al sud-est, menys abrupte.

Planta de la torre amb el recinte circular que l’envolta.

R. Mallol, segons informació de L. Bayrou

La paret de la torre té un gruix de 2,50 m. L’interior és circular amb un diàmetre de 5 m. Hom hi veu uns boquets que assenyalen l’existència de dos pisos superiors.

El pis baix no tenia cap espitllera, i presenta, al centre, l’obertura d’una cisterna, alimentada per una ranura vertical, sempre visible sobre la paret interior, la qual hi conduïa les aigües de la pluja a partir de la terrassa superior. La porta, d’arc rebaixat, té un llindar 1 m per damunt del sòl exterior, i fa 2,40 m d’alçada × 1,30 m d’amplada.

Hom accedia al primer pis per una simple escala de fusta que es podia retirar. Un finestró, que obria del mateix costat de la porta, l’il·luminava.

El segon pis no tenia altra obertura que la practicada a la volta superior, per on hom podia accedir, sempre amb una escala de fusta, a la plataforma superior. Aquest pis tenia una xemeneia, de la qual sols subsisteix el conducte.

Al cim de la torre, un conjunt de boquets mostren que era coronada per un matacà de fusta o de maçoneria lleugera.

L’aparell és de pedres desbastades, excepte els brancals i els arcs de la porta, de les finestres i dels forats fets per al matacà, que són de pedra tallada.

Des d’aquesta torre es veien a ull nu els castells de Talteüll i Salses, i a més el castell reial de Perpinyà i la majoria de les fortaleses del Rosselló. Com les altres torres del mateix tipus que hi ha a la comarca, cal datar aquesta construcció en un moment molt avançat del segle XIII, ja en època del regne de Mallorca.