Torre del Cintoi (el Vendrell)

Situació

Antiga torre de guaita, avui mig arruïnada, situada dins el nucli urbà.

ECSA - J. Bolòs

Restes d’una guàrdia situada al nucli de la població del Vendrell.

Mapa: 35-17(447). Situació: 31TCF769651.

Seguint la carretera de Tarragona, havent deixat a l’esquerra l’estació de trens, unes travessies més enllà hom veu la torre, al cim d’un marge, en un carreró que hi ha a la dreta. S’hi pot arribar fent una volta pel carrer següent i per darrere. (JBM)

Història

Aquesta torre sembla que podria haver estat l’embrió del nucli del Vendrell, el qual s’esmenta suposadament per primera vegada el 1032, quan Mir Llop Sanç fou establert al castell de Banyeres; i amb seguretat l’any 1037 en una concòrdia signada per l’abat de Sant Cugat del Vallès, senyor dels castells de Calders i Santa Oliva, dintre els quals es trobava. Acabà essent el centre de la baronia del Vendrell, que senyorejà el monestir de Sant Cugat fins a l’abolició de les jurisdiccions feudals al segle XIX i que comprenia els termes de Bonastre, Albinyana, Santa Oliva, Sant Vicenç de Calders i el mateix Vendrell. (SLIS)

Torre

Es tracta d’una torre de planta circular, amb un diàmetre intern de 305 cm i un gruix del mur de 120 cm. S’ha conservat sobretot tota la seva part septentrional. A uns 4 m d’alçada, hi ha un relleix d’uns 35 cm, que fa pensar que en aquest nivell hi havia un trespol. Segurament, en aquesta alçada hi havia la porta, de la qual, però, no n’ha restat res. Per damunt d’aquest regruiximent només s’ha conservat aproximadament 1 m més de paret.

El mur és fet, a la cara de fora, amb pedres lleugerament escairades, però poc treballades, de mida mitjana (15 cm × 25 cm, per exemple), ben arrenglerades i unides amb morter de calç de color rogenc.

Hom la pot datar cap al segle XI o XII. Devia ésser una guàrdia, semblant, per exemple, a la del veïnat del Fusteret de Súria, a la comarca del Bages (Bolòs, 1982, pàg. 437). (JBM)

Bibliografia

  • Bolòs, 1982, pàgs. 434-441