Mare de Déu de la Consolació de Gratallops

Situació

Interior de l’església, que conserva bona part de la nau romànica primitiva coberta amb volta de canó lleugerament apuntada.

Arxiu Gavín

Aquesta capella és situada sobre un turó a uns 3 km al nord del poble de Gratallops.

Mapa: 32-444(444). Situació: 31TCF138645.

A uns 2 km de Gratallops en direcció a la Vilella Baixa, surt de la carretera T-710 una pista a mà dreta que mena a l’ermita. (JAA)

Història

No es té cap notícia del moment fundacional d’aquesta ermita posada inicialment sota l’advocació de la Mare de Déu de Gràcia. El 1544 la fàbrica romànica va ser transformada en bona part, per obra de l’abat Pere Domènec —abat de Vilabertran i canonge de Barcelona, fill de Gratallops—, amb elements del gòtic tardà. Així mateix, el referit abat també va modificar l’advocació, dedicant-la a la Mare de Déu de la Consolació. Sembla que al llarg d’aquest mateix segle hi hagué d’altres intervencions i encara al segle XIX —el 1885— s’hi va afegir un cambril. La capella va pertànyer al monestir de Santa Maria d’Escaladei. (EGJ)

Església

L’actual capella de la Consolació de Gratallops és un edifici que cal datar a partir del 1544, que s’hi efectuaren importantíssimes reformes que canviaren totalment l’estructura de l’edifici alt-medieval. D’aquest temple només podem considerar que es conserva la seva nau, rectangular, coberta amb una volta de canó de perfil lleugerament apuntat, sense cap tipus d’ornamentació. Aquesta nau és datable, probablement, entre els segles XII i XIII. La capçalera original, potser un absis semicircular, fou substituïda al segle XVI per una capçalera amb dues capelles laterals i un absis rectangular, cobert amb volta de creueria estelada, que fou convertit en part de la nau quan s’obrí la porta del temple a la façana de llevant i es va substituir el mur de ponent per una estructura complexa, amb un cos semicircular on hi ha el cambril per a la imatge de la Verge. (JAA)

Bibliografia

  • Cruañes, 1990, pàgs. 225-226.