Sant Jaume de la Manresana (Sant Ramon de Portell)

Situació

De l’antiga construcció romànica resta la part baixa del mur nord i de l’absis semicircular, visible a la fotografia.

ECSA-J.A. Adell

L’església parroquial de Sant Jaume és al centre de la població de la Manresana, que forma un sol nucli urbà amb Sant Ramon de Portell.

Mapa: 34-14 (361). Situació: 31TCG635206.

Des de Cervera s’arriba a la Manresana i a Sant Ramon per la carretera N-141. (JAA)

Història

Aquesta església fou la parròquia del terme del castell de la Manresana, documentat des del 1066. Per circumstàncies que encara avui dia no es coneixen —potser per una donació dels Cabrera—, Sant Jaume de la Manresana es vinculà a l’abadia de Sant Pere d’Àger abans del 1162. L’abat d’Àger tenia la potestat d’elegir el rector de la parròquia. En les butlles papals del 1162 i el 1179 adreçades a la canònica d’Àger, on consten els seus béns, hi figura l’església de la Manresana, al costat d’altres de la Segarra com Vicfred o Castellnou de les Oluges. El 1183 Berenguer d’Alta-riba, en testar, llegà dotze diners “ad Sancti Jacobi de Manresana”.

La parròquia de la Manresana va pertànyer a Sant Pere d’Àger fins al segle XIX. L’any 1874, en suprimir-se l’arxiprestat exempt d’Àger, passà al bisbat de Lleida. Des del 1957 és del bisbat de Solsona. (ABR-CPO)

Església

L’actual església de Sant Jaume de la Manresana és un edifici construït el 1742, tal com consta en la seva portalada, que conserva a la part baixa dels murs nord i est restes de l’antiga església altmedieval. En concret hom pot veure la part baixa del mur nord i el mur absidal fins una alçada d’uns dos metres. Aquest fet permet de constatar que l’església altmedieval era un edifici d’una sola nau, potser coberta amb volta de canó, capçada a llevant per un absis semicircular aixecat sobre un alt sòcol.

No es conserven altres elements visibles d’aquesta església romànica i només l’aparell, format pel característic carreuó segarrenc, propi de les edificacions dels segles XI i XII, permet situar el moment de construcció del temple, sense que es puguin fer més precisions. (JAA)

Bibliografia

  • Udina, 1947, doc. 263, pàgs. 260-261; Sanahuja, 1961, pàgs. 168-171; Fité, 1985, pàg. 268.