Ernest Costa
La màxima altitud de les Pitiüses es troba al sud de Sant Josep: la Talaiassa o Talaia de Sant Josep, amb una cota de 475 m. Aquest espai és a la vegada muntanyenc i costaner, ja que comprèn el litoral del cap Pelat i del cap d’Es Jueu. Aquesta és una costa abrupta, alta, tret del tram de cala d’Hort, una platja oberta cap al migjorn. Són especialment notables els penyals dels Cubells i el cap de l’Oliva, on una antiga torre de defensa (la Torre d’Es Savinar) sembla el contrapunt d’Es Vedrà, que s’alça just al davant.
Geològicament, és una zona molt similar a la Serra Grossa. Des del punt de vista botànic, resulta més diversa. La major part de l’espai és poblat de vegetació natural: bosquines denses cobertes de pi blanc i savina, i brolles xèriques. Els conreus de secà tenen també una bona representació, però pateixen un procés progressiu d’abandonament. Hi ha bones timonedes, on creix la popular farigola (Thymus vulgaris), absent a les Balears majors, i la frígola borda (Micromeria inodora). Les torrenteres són poblades de murta. Entre els elements botànics d’interès cal esmentar l’arraià (que viu ací i al migjorn valencià), Genista dorycnifolia (ginesta eivissenca que hi abunda), Silene hifacensis, la farònia (Elaeoselinum asclepium) i el teucri groc (Teucrium flavum subspècie glaucum), molt localitzat als vessants nord i oest del massís. També s’hi pot observar Cephalaria squamiflora. A la tardor, en unes poques localitats, floreix Scilla numidica.
Els valors faunístics no són molt destacats. Com a característics, hom pot esmentar alguns alàudids en conreus i timonedes (terrerola vulgar, cogullada fosca), on també es poden observar la puput, el trobat, el capsigrany, el cruixidell i la cadernera; a les formacions arbustives són característics el tallarol capnegre i la tallareta sarda. Les pinedes són el refugi de la mallerenga carbonera i el gafarró. El corb és la més gran de les aus presents a l’interior, però ja a la costa, és continuada la presència dels corbs marins emplomallats, les gavines i les baldrigues, que tenen els seus punts de cria als illots propers d’Es Vedrà i d’Es Vedranell.
Aquest espai pateix d’una sèrie d’agressions disperses, com la construcció disseminada o l’obertura de pistes i carreteres, que han malmès alguns elements paisatgístics. Afortunadament, aquestes malifetes són limitades, i l’espai representa encara un dels paisatges més esplèndids de l’illa.