Hospital de Cervelló o d’Olesa de Bonesvalls o de Santa Maria de Bonesvalls

Situació

Hospital de Cervelló. Vista exterior de la capella de Santa Maria de Bonesvalls.

ECSA - M. Sagarra

El conjunt de l’antic hospital medieval és situat al barri de l’hospital, un xic apartat del nucli urbà d’Olesa de Bonesvalls, al costat de la llera de la riera d’Olesa. (JAA)

Mapa: 36-16(420). Situació: 31TDF049783.

Història

Aquest hospital també és conegut per Hospital d’Olesa de Bonesvalls o de Santa Maria de Bonesvalls. Es troba prop de la parròquia de Sant Joan d’Olesa i la seva missió era acollir els vianants i pelegrins que passessin per l’antic camí de Barcelona a Vilafranca del Penedès, per Sant Boi i Olesa. Fou fundat el 1262 per Guillem II de Cervelló, senyor dels castells de Cervelló, Foix, Vilademàger, Gelida i molts d’altres. En un primer moment era el prior del cenobi benedictí de Sant Pau del Camp de Barcelona, amb el consentiment del guardià de framenors i del prior dels frares predicadors, qui havia d’escollir un administrador, sense cap jurisdicció, domini o servei. El mateix Guillem de Cervelló dotà, el 1274, l’hospital que es construïa al peu del camí públic amb la vila de Sant Joan d’Oleseta, a més del molí de Planella. Pels volts de l’any 1285, les obres devien estar bastant avançades, ja que se sap que en dit any el rei Pere II el Gran feu estada a dit Hospital de Cervelló, malalt de febres; traslladat al seu palau de Vilafranca, hi morí el dia 11 de novembre. Més tard passaren a aquest hospital les quadres de l’Ordal i de Vallirana. Fou administrat pel prior de Sant Pau del Camp, fins que passà abans del 1328 al bisbe de Barcelona, el qual al segle XVII hi fou representat pel rector d’Olesa. Un dels administradors de l’hospital delegats del bisbe, Bonanat Manyosa, adquirí del rei Pere III el Cerimoniós, el 1381, la plena jurisdicció del territori de l’hospital, és a dir, la civil i criminal. Al segle XIX, de fet amb la confiscació de l’administració a la Mitra, per part de l’Estat, l’hospital acabà la seva funció.

Fou adquirit en subhasta i retornat pel comprador a l’església; aleshores, la hisenda es transformà en una explotació agrària, que ha perdurat fins a l’actualitat. (SLIS)

Hospital

Hospital de Cervelló. Planta i secció de l’hospital.

Servei del Patrimoni Arquitectònic. Diputació de Barcelona

En la seva forma original, l’Hospital d’Olesa de Bonesvalls és un conjunt de concepció i tipologia plenament gòtica, format per un gran edifici de dues plantes, cobert amb embigat sobre arcs diafragma, separat de l’edifici principal, i inclòs dins el gran recinte murat que defineix el conjunt, en la porta del qual es col·locà un cap esculpit de marbre, de clara procedència romana.

De les construccions inicials del segle XIII, que probablement devia tenir l’hospital quan es fundà, avui no en resten elements destacables, i només alguns paraments de carreu, i possiblement part de la capella i el seu campanar corresponguin a aquest moment, fet que explicaria l’anòmala situació de l’església, en un angle, i parcialment fora del recinte murat. (JAA)

Bibliografia

  • Misser, 1953
  • Els castells catalans, 1971, vol. III, pàgs. 946-947 i 961