Sant Cebrià de Rosselló

Situació

Costat sud-oest de l’església, reconstruïda al segle XVIII sobre un edifici romànic, soterrat sota l’edifici actual a causa dels al·luvions dels rius Rard i Tec.

ECSA - A. Roura

El poble de Sant Cebrià de Rosselló és situat a 2 km de la costa, prop d’Elna. Les restes de l’antiga església de Sant Cebrià, que fou reconstruïda gairebé totalment al segle XVIII, es conserven avui en l’actual església parroquial.

Mapa: IGN-2548. Situació: Lat. 42° 37’ 9” N - Long. 3° 0’ 7,2” E.

Sant Cebrià és a 3 km al nord-est d’Elna, tot seguint la carretera D-40.

Història

Tenim coneixement d’aquesta església per primera vegada el 915, en què és esmentada la villa de Sant Cebrià. També era coneguda en aquesta època amb el nom de villa Salix, segons un document del 991. L’abadia de Sant Esteve del Monestir hi posseïa uns alous al segle X que foren objecte el 955 d’un intercanvi amb el bisbe d’Elna Riculf II, que afectà l’església de Sant Mamet i el seu alou (situada a 1 km a l’est de Sant Esteve). L’any 991, es produí un altre intercanvi, aquest cop amb el bisbe Hildesind, que afectà l’alou de Cavanac (Calce) i la seva església.

L’església parroquial romànica fou reconstruïda completament al segle XVIII.

Església

De l’església romànica resten vestigis a la paret occidental i també a migdia de l’actual església, a prop de l’angle sud-oest, on és visible la porta primitiva arquejada, en part arruïnada i mig enterrada a conseqüència del fenomen, constatat en altres esglésies veïnes com Sant Esteve de Vila-rasa, d’alçament progressiu del nivell del sòl a causa de l’aportació d’al·luvions del Rard i del Tec. La porta és totalment aparedada i només s’observa l’arrencada de l’arc, al costat alguns carreus del primitiu mur de migdia. Aquests minsos vestigis corresponen a un edifici del segle XI o XII.

Bibliografia

  • Monsalvatje, 1914, vol. 23, pàgs. 42-43
  • Cazes, 1990, pàg. 21.