Sant Martí de la Roca (Cameles)

Situació

Vista aèria de l’església estratègicament situada en un cim, al sud de Cameles.

ECSA - Jamln

Aspecte de l’església des de llevant, amb l’absis del segle XI i la capçalera de la nau afegida al segle XIV.

ECSA - A. Roura

Aquesta església és situada a la muntanya de la Roca o de Sant Martí, al cim d’una serra calcària, al sud del poble de Cameles.

Mapa: IGN-2448. Situació: Lat. 42° 37’ 33,6” N - Long. 2° 40’ 55,8” E.

Per a arribar-hi des de Cameles cal prendre un corriol a peu què en mitja hora de camí mena al cim.

Història

Aquesta antiga ermita, que per les estructures arquitectòniques fou aixecada al segle XI, no és documentada fins l’any 1259, en què Guillem de Freixe, de Cameles, li feu un llegat de 6 diners.

La capella fou restaurada el 1637 per Honorat Ciuró, capellà fill de Cameles, que acabà per retirar-s’hi com a ermità.

Església

Talla de la Mare de Déu, que avui es conserva a Sant Fructuós de Cameles, considerada del segle XII.

ECSA - A. Roura

L’edifici, proveït d’una nau lateral al segle XIV, fet malbé per restauracions recents, era de nau única capçada a llevant per un absis semicircular. Aquest presenta decoració amb arcuacions llombardes, en sèries de tres entre lesenes, seguint les formes característiques de l’arquitectura del segle XI.

Talla

A l’interior de Sant Fructuós de Cameles es conserva una talla de la Mare de Déu amb el Nen que procedeix de Sant Martí de la Roca. La Mare, asseguda sobre un tron de respatller semicircular, duu túnica blava decorada amb flors, mantell vermell i capa amb caputxa de color clar. La mà dreta es disposa com si hagués d’agafar quelcom, mentre que amb l’esquerra fa l’intent d’aguantar el Nen; reposa els peus sobre un marxapeu. El Nen, assegut al mig de la falda de la Mare, duu túnica vermella i mantell de color verdós; amb la mà dreta beneeix, mentre que amb l’esquerra aguanta un objecte gairebé esfèric; li manca la part inferior del cos.

Fa uns anys aquesta imatge fou restaurada, procés que deixà al descobert la pintura primitiva, i dipositada a l’església de Sant Fructuós. La imatge pot ser datada al segle XII. (PP)

Bibliografia

Bibliografia sobre l’església

  • Cazes, 1990, pàg. 86

Bibliografia sobre la talla

  • Dictionnaire des églises de France, 1966, pàg. 26.