Sant Sadurní de Biescas (la Vall de Bardaixí)

Situació

Vista del temple des del costat sud-est, amb un campanar d’espadanya aixecat sobre el mur sud, fet no gaire freqüent.

ECSA - F. Parra

L’antiga església parroquial de Sant Sadurní és situada al cementiri de Biescas de Bardaixí, a l’entrada del poble. Ha estat restaurada recentment.

Mapa: 31-10 (212). Situació: 31TBG878996.

S’arriba a Biescas per un trencall que surt a mà esquerra de la carretera de Campo a les Viles de Turbó, entre els quilòmetres 2 i 3.

Església

És un edifici d’una sola nau coberta amb volta de canó de perfil semicircular i capçada a llevant per un absis semicircular, precedit d’un estret arc presbiteral. AI mur nord de la nau es conserva un pilar rectangular que sembla concebut per rebre un arc toral, que no s’arribà a construir o bé fou enderrocat quan es reconstruí la porta situada a la façana sud, substituïda per l’actual.

A part de la modificació de la porta, es van afegir dues capelles als costats nord i sud de la nau, que formen com un transsepte asimètric; potser eren contemporànies de la porta. Posteriorment es va afegir a l’església una sagristia a l’angle sud-est de la nau —que ha estat enderrocada en restaurar-se el temple— i un campanar d’espadanya de dos ulls, col·locat sobre el mur sud de la nau, en una posició no gaire freqüent que retrobem a l’església de Sant Miquel d’Estopanyà.

AI centre de l’absis hi ha una finestra de doble esqueixada i una altra s’obre al mur sud, prop de l’obertura de l’arc presbiteral. A la façana de ponent hi ha una altra finestra, d’una sola esqueixada.

La façana absidal presenta una decoració formada per un fris d’arcuacions sota el ràfec, distribuïdes en sèries de cinc entre lesenes. La presència de l’ornamentació llombarda i l’aparell de l’església —carreuó ben escairat disposat ordenadament en filades regulars— fan que aquest edifici es pugui adscriure plenament a les formes llombardes, amb una datació probable entre la fi del segle XI i el principi del segle XII.

Bibliografia

  • Iglesias, 1985-88, vol. I/1, pàgs. 140-143