Església de Terveu (Tírvia)

Situació

Vista interior del mur nord, l’únic que se’n conserva, en el qual s’aprecia l’arc presbiteral i l’arrencada de l’absis.

J. Camp

Les restes d’aquesta església es troben en el marge d’un camp, al sud de les cases del poble, fent les funcions de mur de contenció.

Mapa: 34-9(182). Situació: 31TCH555082.

S’arriba a Terveu per una pista d’1 km, que surt de la carretera de Llavorsí a les valls de Cardós, Ferrera i Tírvia. (JAA)

Història

Malauradament, no s’han localitzat fins avui notícies històriques documentals d’aquesta església, ni tampoc en queda record de l’advocació que tingué. Tanmateix, per les característiques constructives dels vestigis que romanen dempeus, no es pot dubtar que la seva existència es remunta a l’època alt-medieval. (MLIR)

Església

D’aquest edifici només es conserva el mur nord. Es tracta d’una església de nau única, segurament coberta amb embigat de fusta, i capçada a llevant per un absis semicircular, del qual es conserva el costat nord, amb l’inici de la curvatura. L’absis s’obria a la nau per un arc presbiteral en degradació, del qual només en resta el brancal nord.

Planta que reconstitueix el perímetre inicial dels murs d’aquest temple.

J.A. Adell

En l’estat actual, l’edifici no presenta cap finestra, i no hi ha indicis d’on devia ser la porta, que segurament es trobava al mur sud o al de ponent, avui desapareguts pel rebaix que presenta el terreny, que ha deixat els elements conservats amb els fonaments totalment a la vista.

Cal destacar que el mur nord s’assenta sobre un fragment de mur situat prop de l’extrem de ponent, el qual presenta un aparell de reble de lloses petites, molt diferent a la resta del mur, que és de reble de pedra llosenca, en filades regulars, amb la inclusió de peces més grans. Aquest mur conserva prou elements per a definir una cantonada a l’extrem de ponent, que delimita un àmbit i que sembla que correspon a vestigis d’un edifici anterior a les restes més importants, les quals tenen tot l’aspecte d’haver format part d’una obra alt-medieval construïda amb les formes pròpies de l’arquitectura del segle XI. (JAA)