Els Capdevila i La Reformada, a Sant Joan les Fonts

Anunci de la Reformada, la fàbrica de paper continu de Joan Capdevila Raurich (España Comercial e Industrial, 1902). Joan Capdevila, fill de Pere, convertí la fàbrica en una gran empresa; serà La Reformada.

Pere Capdevila s’establí com a paperer el 1841 en l’anomenat Molí Fondo, a Sant Joan les Fonts, que tenia un bon salt d’aigua sobre el Fluvià. El complement de la fàbrica era un despatx i magatzem a Barcelona, que estava inicialment al carrer de Flassaders, després al carrer de la Palma de Sant Just i, finalment, al carrer de la Lleona, núms. 8 i 10.

La seva primera especialitat van ser els papers de fumar, un sector en el qual es va distingir ràpidament. Feien un paper de palla d’arròs, del qual no eren els únics fabricants, un paper Bristol, més gruixut, i, fins i tot, un “verdadero papel de tabaco, tal com l’anuncien, fet de la mateixa fulla del tabac, protegit per un privilegi.

La mecanització anà de la mà d’aquestes especialitats de paper, ja que el 1866 s’introduí la primera màquina de paper continu que millorarà enormement la producció del molí. Una producció de qualitat que els fou reconeguda per una medalla de bronze obtinguda a l’Exposició de París del 1867, una altra del mateix metall a la de Barcelona del 1873 i una medalla al progrés a la de Viena del 1873. En guanyaren fins i tot una d’or a l’Exposició de Córdoba (República Argentina), que demostra el seu caràcter d’empresa exportadora.

L’empresa dels Capdevila portarà el nom de La Reformada des del 1866 i sembla que respon als canvis introduïts amb la màquina de paper continu. Un nom que serà mantingut pel fill de Pere Capdevila, Joan Capdevila i Raurich, responsable de la conversió del que era una fàbrica mitjana en una de les grans empreses catalanes del final de segle. El 1891 el corresponsal de La Ilustració Catalana, en visita a la Garrotxa, la tria com a la més representativa de Sant Joan les Fonts, tot i ser veïna de Successors de Torras Germans. Explica que el propietari utilitza la força hidràulica del riu, obtinguda per quatre turbines. A més hi ha una superba màquina de vapor” de 60 cavalls que demostra, una vegada més, les irregularitats del cabal del Fluvià i la necessitat de tenir una màquina de vapor a l’abast, que cremava carbó. La fàbrica disposa d’una màquina de paper continu amb dotze cilindres, tres blanquejadores i dipòsits per a les pastes blanquejades. S’hi produeixen moltes menes de paper, des del de fumar tradicional de l’empresa fins a paper per a imprimir de qualitat, per a litografies i llibres de comptabilitat. El corresponsal quedà especialment impressionat per “una màquina d’esmicolar espardenyots [un dels principals materials de la fabricació] y alguns ascensors” (La Ilustració Catalana, 1891).

Paper comercial, 1898.

La Reformada es mantindrà fins el 1921. Joan Capdevila i Raurich, que devia ser molt gran, vengué la fàbrica al seu veí, Rafael Torras i Juvinyà, el qual li devia envejar, sobretot, l’aprofitament hidràulic del Molí Fondo.