Capellades, la capital del paper de fil

Postal de la primeria de segle.

El terme municipal de Capellades, de 2,90 km2, és el més petit de la comarca de l’Anoia i un dels més reduïts de Catalunya. No obstant això, és un dels centres industrials paperers catalans i el seu nom va ser sinònim de qualitat, de manera que els fabricants dels municipis veïns es presentaven sovint com a fabricants de Capellades.

"El fonament principal de l’existència i prosperitat històrica de Capellades és l’aigua de la bassa del Molí de la Vila, d’on brollen onze milions de litres diaris" (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, vol. IV, pàg. 326). En un país com Catalunya, tan mancat de recursos naturals, allí on hi ha aigua es concentren els esforços d’aquells que en poden treure profit. A més, en el cas de Capellades, l’aigua brolla en un lloc elevat, de manera que es podia aprofitar per a moure rodes hidràuliques de molins de tota mena: fariners, paperers i drapers. El fet que l’especialització fos paperera és una tria de la població, que podia haver escollit una altra alternativa. L’Anoia, que passa per sota de Capellades, complementarà la capacitat energètica d’una comarca que és ben seca, a excepció d’aquesta zona.

Capellades serà, sense discussió, la capital catalana del paper de fil, que es fabricava amb draps de qualitat i en tines i era destinat a la confecció de paper d’escriure i altres modalitats de paper car. La seva mecanització total serà tardana, perquè el caràcter manual va unit al prestigi i a la qualitat dels seus productes.