Torre de Cal Rei (Verges)

Situació

Un aspecte exterior de l’edifici fortificat.

J. Bolòs

Aquest mas torre és situat al costat de la masia de Cal Rei del veïnat de la Vall, el qual veïnat, format per dues masies, l’església de Sant Pere i un vell molí fariner, resta lleugerament enclotat en una petita vall, envoltada en bona part per boscos de pins i situada a tramuntana de Verges.

Mapa: 296M781. Situació: 31TEG038567.

Per anar-hi cal agafar una carretera asfaltada que surt del poble de Verges, a la sortida de la carretera de Jafre. Al cap d’uns 3 km, hi ha a mà esquerra el llogaret de la Vall, on s’arriba per un camí de terra.

Torre

Torre de planta quadrada, els costats de la qual tenen entre 5,10 i 5,20 m. L’edifici, que s’adossa per la banda de migjorn a la masia moderna, és cobert amb una teulada d’un sol vessant amb caiguda vers tramuntana i té una alçada que oscil·la entre uns 9 m —a tramuntana— i 10 m —a migjorn—. Té uns murs amb un gruix de 85 cm. Per separar el nivell inferior del primer pis hi ha una volta orientada de nord a sud, on encara s’endevinen les restes de l’encanyissat. Actualment, s’entra en aquest nivell superior des del cos principal de la masia que hi ha al costat meridional.

A la façana de tramuntana de la torre, al nivell inferior, hi ha una porta que té una alçada d’1,80 m i una amplada de 0,90 m a l’exterior i d’1,12 m a l’interior del mur. Aquesta obertura és coberta amb un arc de mig punt, format per set dovelles, que tenen una alçada de 50 cm.

Al nivell superior hi ha dues espitlleres a les façanes de llevant i de ponent; a la de llevant hi ha una finestreta entremig d’aquestes dues obertures. A la paret de tramuntana hi ha també en aquest mateix nivell una finestreta. Aquestes espitlleres són formades per dos carreus situats a banda i banda, que fan de muntant.

Els murs són formats per uns carreus més aviat petits, allargats i poc treballats, units amb morter de calç; als angles de la torre els carreus són més ben escairats. Les mides normals d’aquestes pedres a la part inferior de l’edifici són, per exemple, de 15 cm d’alt per 60 cm de llarg, de 20 cm per 40 cm, etc. A la part més alta de la construcció les pedres tenen unes formes bastant més irregulars.

Aquest edifici correspon al tipus de construcció anomenat mas torre que, d’acord amb els coneixements encara reduïts que hom té actualment, podem suposar que servia o bé com a habitatge de membres de la baixa noblesa —cavallers— i de l’alta pagesia —per exemple batlles—, a l’alta edat mitjana, o bé dels pagesos enriquits, als darrers segles medievals.

La datació d’aquest edifici és difícil. En principi, per les seves característiques —arc de la porta, aparell constructiu, volta— pot ésser situat dins el món romànic. No podem oblidar, però, que els trets d’alguns dels seus elements, com pot ésser la mateixa porta, perduraren, dins l’edat mitjana, fins a una època força tardana. Al proper poble de la Tallada hi ha, per exemple, una porta força semblant a la de la torre de Cal Rei en una torre de planta circular amb talús i que té una espitllera per a arma de foc, fets que ens fan pensar que ja ha d’ésser dels darrers segles medievals.

D’altra banda, també cal assenyalar que al mateix lloc de la Vall, al costat del mas Massarell, hi ha una altra torre amb unes característiques molt semblants a les d’aquesta construcció de Cal Rei, bé que és una mica més gran (el costat de migjorn té una longitud de 7 m) i que té uns murs formats per uns carreus lleugerament menys treballats. Aquesta torre de Can Massaller probablement fou bastida més tard que la de Cal Rei.

Bibliografia

  • Joan Badia i Homs: L’arquitectura medieval de l’Empordà, vol. I (Baix Empordà), Diputació Provincial de Girona, Girona 1977, pàg. 456.