La Torrota de la Roca (Sant Llorenç Savall)

Situació

Fortalesa medieval molt arruïnada.

D. Ferran

La Torrota de la Roca o torre dels Moros és situada a la carena d’un petit turó, a l’entrada de la vall d’Horta, a uns 500 m d’altura.

Mapa: L36-14(363). Situació: 31TDG208138.

Per accedir a les restes hem de tombar a l’esquerra de la carretera de Castellar del Vallès a Sant Llorenç Savall, just en el quilòmetre 17. Al cap d’uns 50 m, i abans d’arribar al Mas de la Roca, girem a la dreta i ens enfilem per la carena fins a trobar les runes enmig d’un replà.

Torre

Les restes de la Torrota de la Roca es componen d’una construcció en runes de planta quadrada. Cada costat té una llargada d’11,5 m. L’únic mur que conserva una alçada considerable és l’orientat al nord-est, que arriba fins a uns 3 m. Els altres murs només són presents a nivell de basament. Les parets són força gruixudes, d’uns 80 cm.

El parament constructiu de la Torrota és bastant irregular. És format per pedres de diverses mides, escapçades, i per còdols grossos tallats. La part exterior dels murs es troba en bon estat, mentre que a la part interior el rebliment fou més arbitrari.

L’estat ruïnós d’aquestes restes —amb un gran orifici central a l’única part mínimament conservada—, en fa impossible la datació.

Bibliografia

  • Ferrando, 1983, pàgs. 278-279