La torre dels senyals de la Roca (Sant Llorenç Savall)

Situació

Edifici del qual només queden vestigis de la seva planta.

D. Ferran

La torre de senyals pertany al mateix conjunt de la Torrota de la Roca. La situació, doncs, és la mateixa, però per arribar-hi ens hem de desviar uns metres cap a l’est, tot pujant la carena. Allà on comencen els pins trobarem les restes, que descansen sobre un petit cingle rocós.

Torre

En l’actualitat només es conserven uns 50 cm d’aquesta possible torre de senyals o de guaita. La planta d’aquesta construcció és semicircular, d’uns 2 m de diàmetre. En un dels extrems del semicercle observem l’arrencada d’un angle recte, que fa pensar en una habitació quadrangular contigua.

A la part exterior dels murs encara resten fragments de morter.

Hi ha un element petri que s’ha relacionat amb aquesta construcció en runes; es tracta d’una pedra circular que descansa al peu de la torre en direcció al camí que porta al Mas de la Roca. És un bloc de conglomerat que fa uns 2 m de diàmetre per 1 m d’alçada; a la seva part superior observem un ressalt de forma anular que segueix la meitat del perímetre.

Aquesta pedra ha estat interpretada com a part de la construcció superior, que podria haver caigut accidentalment, i que devia servir com a plataforma per a emetre senyals. Aquest fet i el lloc estratègic de les restes li han atorgat el qualificatiu de torre de guaita.

Bibliografia

  • Ferrando, 1983, pàgs. 279-281