Molí del Catllar

Situació

Exterior de la sala de moles, adossada a una fàbrica moderna.

J. Bolòs

Molí situat al costat d’una fàbrica, a la riba dreta del riu Gaià, davant del poble del Catllar.

Mapa: 34-17(446). Situació: 31TCF603596.

Des del poble, a l’altra banda de la carretera, surt un carrer que va cap als horts. A uns centenars de metres, després de passar pel costat del riu, veiem al davant la fàbrica, al costat de la qual, entre les seves dependències, hi ha les restes del molí medieval.

Molí

A l’edat mitjana, en aquest indret, proper al poble del Catllar i al riu Gaià, que en època contemporània ha estat ocupat per una fàbrica, es construí un molí fariner.

Ara, el molí, a causa de la reutilització que sofrí més tard i a causa de l’abandonament actual de l’edifici, ha estat lleugerament transformat, i per això és difícil veure’n tots els elements, la major part dels quals, però, encara deuen existir.

L’element del molí fariner més ben conservat i on es pot accedir amb més facilitat és la sala de les moles. Té una planta lleugerament rectangular. Fa 5,7 m de llarg (d’est a oest) i 5,05 m d’ample. És cobert amb una volta, orientada d’est a oest, lleugerament apuntada, el punt més alt de la qual és a 4 m del terra actual. Els murs est i oest fan 100 cm de gruix. Els dos murs restants, que suporten la volta, podem suposar que tenen un gruix d’uns 150 cm. Aquestes parets són fetes amb uns carreus ben escairats i més aviat grans (per exemple, de 25 cm d’alt per 30 cm de llarg).

La porta d’aquesta sala de les moles era situada a la paret oest, prop de l’angle sud. Hi manca la llinda, que ha estat arrencada. A la paret sud hi havia, a 190 cm del terra, una gran espitllera de doble esqueixada. Només a 90 cm del terra s’obrien tres sageteres més petites d’una sola esqueixada.

Sota d’aquesta sala hi ha d’haver el carcabà o cacau, on es trobava el rodet horitzontal que feia moure les moles. Pel desnivell que hi ha en una sala del costat, es pot suposar que l’alçada d’aquesta cambra ha de ser d’uns 2,5 m. L’aigua devia entrar al cacau per darrere, per la paret nord, i potser sortia per una obertura feta a la paret est, prop d’on hi havia el riu. Això també es pot suposar observant la grossa espitllera que hi havia en aquesta cambra dels rodets o cacau, a la paret sud, encara visible ara parcialment, des de fora.

Inicialment, darrere hi devia haver una bassa i segurament un cup. Modernament, tot aquest espai fou ocupat per les dependències de la fàbrica. A més, també s’hi feu un canal ample que potser correspon a l’antic rec del molí fariner.

Aquest molí és molt semblant a d’altres, com el proper que hi havia al poble de la Riera, a la riba esquerra del mateix Gaià, o com els del riu Navel, etc. Es pot datar cap al segle XIII.